Публикация

Стартира лятната анти-СПИН кампания

Вижте списъка на местата, където може да се направи безплатен ХИВ-тест


За тринадесето поредно лято Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването открива национална лятна кампания за безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и СПИН. Периодът на инициативата е от 15 август до 15 септември 2016 г., като в нея ще вземат участие 28-те Регионални здравни инспекции и 14-те работещи Кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС) в цялата страна.

Над  42 000 души са се изследвали досега в подобни летни компании, сочат данни на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Тестването за ХИВ ще се предлага от медицински консултанти в близост до басейни и аквапаркове, в централни градски части, в градски квартали и села с преобладаващо ромско население, в учебни заведения и в лабораториите на РЗИ и в КАБКИС. 

Лятната АНТИСПИН инициатива се стреми да повиши обществената осведоменост по отношение на начините за предаване на и предпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции и да мотивира хората към отговорност към собственото здраве и към здравето на партньора. 

Министерство на здравеопазването припомня, че СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в :

кръвта;

семенната течност;

влагалищния секрет;

майчината кърма.

Има три начина за предаване на ХИВ:

полов – при попадане на сперма или вагинален секрет на човек, живеещ с ХИВ, в кръвообращението на сексуалния партньор (най-често при сексуален контакт без презерватив);

кръвен – при попадане на кръв на човек, живеещ с ХИВ в кръвообращението на неинфектиран (най-често при използване на замърсени с инфектирана кръв инструменти за инжектиране от инжекционно употребяващите наркотици лица);

от заразена майка на новородено – по време на бременност, раждане и кърмене.

Начини за предпазване от ХИВ инфекцията:

При постоянни и верни партньори с проверен ХИВ статус.

При избягване на случайни сексуални контакти.

При използване на презерватив при всеки сексуален контакт.

При въздържание.

Избягване на употребата на общи игли и спринцовки.

Профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни бременни жени за предпазване на новороденото.

Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване. Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ. В цялата страна работят и 14 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН, информация за които можете да получите на телефон  0 700 130 40Подробна информация за графика за доброволно консултиране и изследване за ХИВ в цялата страна можете да намерите в прикачения по-долу файл.  

Прикачени файлове

Кабинети за безплатни ХИВ-тестове

Коментари