Публикация

Какво разкриват ноктите за вашето здраве?

Ако са чупливи или сменят цвета си, може да са знак за по-сериозно заболяване


Някога задавали ли сте си въпроса дали ноктите ви са здрави?  Ако не, трябва да го направите. Ноктите са като малки камери, които отразяват моментното състояние на вашето здраве, и могат да ви кажат много неща, съветва канадският дерматолог д-р Къси Пон от Здравния център „Сънибрук“ в Торонто.

Първата стъпка е да огледате добре цялостната форма, цвят и текстура на ноктите си. Забелязали ли сте някакви промени в последно време? Хлътване, ръбове и промяна в цветя може да са сигнални лампи за други заболявания, с които тялото ви се опитва да се справи.  

Ноктите не са нещо, което трябва да се възприема само от козметична гледна точка. Ето някои проблеми, които показват те:

Гъбички по ноктите

Гъбичките са едно от най-честите заболявания по ноктите. 

Също както и кожната инфекция  tinea pedis, известна като ходило на атлетите,  гъбичките лесно се предават в топли и влажни помещения като места с душове. Могат да причинят чупливи и удебелени нокти.   Гъбичната инфекция е различна по степен и може да варира от дребно неудобство до голям проблем в живота на човека.

Гъбичките по ноктите може да са особено разпространени и упорити  при пациенти диабетици, като увеличават опасността от ампутация на крайника, локална инфекции на кожата на ходилата и дори систематични инфекции. 

Гъбичките са от проблемите, които за много хора са смущаващи и те често не търсят лечение. Повечето лекари обаче силно препоръчват в такъв случай да се направи консултация със специалист. Не само че тези инфекции са заразни, но като цяло те не отшумяват от самосебе си. Има няколко опции за лечението им, включително хапчета и медикаменти за мазане.  Вашият лекар ще препоръча най-доброто решение за вас.

Чупливи, лющещи се нокти

Чупливите и лющещи се нокти са друг често срещан проблем. Те може да са знак, че има проблем със  щитовидната жлеза.  Това състояние може също да се предизвика, когато ноктите са изложени на постоянна влага, остри сапуни или при много дълго използване на лак за нокти. Ако няма по-дълбока причина или заболяване за вашите чупливи нокти, лечението може да се окаже много просто – като например да държите ноктите си проветрени по-дълго време, като същевременно ги подхранвате и овлажнявате.  

Обезцветени нокти

А за какво говорят ноктите, които вместо здравословния розов цвят добиват странни нюанси? Възможно е отговорът да е просто синина или малък кръвоизлив под нокътя, което води до появата на лилава или черна точка. Жълтеникавите нокти може да са знак за белодробна болест или псориазис, докато синкавите  може да са реакция от някои лекарства. Главното правило е като погледнете ноктите си и откриете, че имат неочакван цвят, посъветвайте се с вашия доктор.

А ето и някои други състояния, за които да внимавате:

  • Хлътване на нокътя – когато по ноктите ви се появят вдлъбнатини, това може да е симптом за проблеми с тъканите или псориазис.
  • Прорези в нокътя- различават се малко от вдлъбнатините, тъй като минават по продължението на целия нокът. Може да са причинени от неконтролиран диабет  или дори от липсата на цинк в храната ви. 
  • Подпухналост на кожата около основата на нокътя може да е сигнал за лупус или за инфекция.

Тъй като причините за това как изглеждат ноктите ви са много и разнообразни и могат да включват  нараняване, заболяване или реакция към даден медикамент, препоръчително е да се консултирате с вашия лекар, за да получите точна диагноза.

 Източник: В. „Хъфингтън пост“


Коментари