Публикация

ВМА и Малтийският орден продължават успешното си сътрудничество

С подкрепата на БЧК и българския посланик в Швейцария


Военномедицинска академия и Малтийският орден в Швейцария продължават успешното си сътрудничество.

Това стана ясно по време на среща между представители на ръководството на болницата в лицето на двама от заместник-началниците на ВМА - полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS  и полк. проф. д-р Любомир Алексиев, д.м., и г-н Гуидо Щьокли, изпълнителен директор на Фондация "Помощ и Подкрепа" към Малтийския орден в Швейцария.

Това е една много ползотворна среща, защото ние лично държахме да изкажем своята благодарност към Малтийския орден за дарението, което ни направиха, коментира проф. Мутафчийски.

Той изтъкна, че болницата стои много сериозно в националната здравна система и подчерта, че в нея работят редица звена и специалисти, които са последна инстанция в тази система. Като примери даде клиниките по гастроентерология, ендоурология, ендокринология, ендоскопска хирургия, която прави пълен спектър на ендоскопско лечение, както е в една съвременна европейска клиника.

Има много неща, с които можем да се похвалим, но имаме и много проблеми. Нашите мечти и планове далеч надхвърлят финансовите ни възможности. Ние бихме искали още по-добре да стоим като една съвременна болница на пазара на здравни услуги в България и затова приемаме дарения от всякакъв вид, добави още проф. Мутафчийски.

Ние сме отворени за всичко, за да поддържаме на високо ниво всички подразделения на ВМА в страната, коментира от своя страна  проф. Любомир Алексиев, който презентира структурата и мисията на болницата.

Той подчерта, че ВМА е основен елемент от националната сигурност на България, покривайки цялата територия на страната при възникване на каквито и да са медицински проблеми.

Проф. Алексиев показа и някои от последните получени дарения. Сред тях са и десетки легла и шкафове, дарени именно от Малтийския орден. Те са устроени в клиниката по „Нефрология”, която предстои да бъде открита.

Аз съм много впечатлен от работата в тук и от професионализма. Виждам, че болницата се управлява много сърцато. И тук, както в Швейцария, пациентът е в центъра на вниманието, не скри впечатленията си Гуидо Щьокли, след като разгледа някои от клиниките, и  обеща: В края на октомври ще изпратим още 30 легла и допълнителни материали, за да може клиниката по „Нефрология” да бъде завършена.

Казахме какви са нашите нужди, показахме какви са нашите мечти в лицето на най-добрите ни клиники. И получихме висока оценка за това, което правим. Заредени сме с очаквания, вече уговорихме вече първите неща, на които можем да разчитаме, коментира след срещата проф. Мутафчийски.

И двете страни изразиха своята благодарност и за сътрудничеството на госпожа Меглена Плугчиева-Александрова, извънреден и пълномощен посланик на Република България, както и на Българския червен кръст.

В знак на признателност Гуидо Щьокли беше награден от ръководството на ВМА с личния плакет на началника на болницата генерал-майор  член-кореспондент професор  Николай Петров,д.м.н. и с реплика от Панагюрското златно съкровище.

Сърдечно благодаря за милия прием. С очите си се уверих, че вашата болница е една модерна болница.  Благодаря за това, което правите, комплименти за вашите специални компетенции и за сърдечността, с която ме приемате, заяви развълнувано изпълнителният директор на Фондация "Помощ и Подкрепа" към Малтийския орден в Швейцария.

 

Коментари