Публикация

Лекари във Варна изправят на крака деца с церебрална парализа

“Десетки са примерите за значителните резултати, постигнати с Войта терапията и при нас”, разказа Ася Христова – кинезитерапевт в Центъра за ранна интервенция и рехабилитация към Дома за медико-социални грижи за деца. Тя и колегите й от Центъра са единствените във Варна, които работят по Войта


Лекари от Варна изправят на крака деца с церебрална парализа с метода на Войта. Чудото на Войта – така кинезитерапевтите и рехабилитаторите от Дома за медико-социални грижи за деца във “Виница”описват ефекта от метода на детския невролог проф. Вацлав Войта. През 50-те години на миналия век, работейки с деца с церебрална парализа, той открива, че техните тела и крайници реагират при натиск на определени точки. Резултатът бил поразителен. След подобна активация, изпращаща импулс от тялото към мозъка, децата преодоляват дефицитите в моториката, наваксват изоставането в развитието си, физически и емоционално.

“Десетки са примерите за значителните резултати, постигнати с Войта терапията и при нас”, разказа Ася Христова – кинезитерапевт в Центъра за ранна интервенция и рехабилитация към Дома за медико-социални грижи за деца. Тя и колегите й от Центъра са единствените във Варна, които работят по Войта и обучават родителите как да прилагат техниките у дома, при това напълно безплатно.

“Изправяли сме на крака деца с детска церебрална парализа, които в последствие и проходиха. Едни от първите ми пациенти, с които работих, са две момичета. Когато започнах да им прилагам терапията те бяха по на годинка и два-три месеца. Сега са 15-годишни госпожици”, обясни Ася Христова, която има 18-години стаж като кинезитерапевт и е специализирала при проф. Иван Чавдаров, управител на Специализираната болница за рехабилитация на детска церебрална парализа „Света София”.

Друг неин пациент с церебрална парализа вече кара колело, върви самостоятелно и не спира да говори. Редица са случаите на деца, които са започнали са пълзят, стабилизирали са стойката и походката си, преодолели са състояния като например хемипареза (пареза на едната половина на тялото) или са наваксали изоставане в развитието, поради недоносеност. Един от тях е този на малката Мария, която е родена в 7-я месец и е била настанена в Отделението за недоносени бебета в Дома за медико-социални грижи. На 4 месеца майка й я довежда на рехабилитация, тъй като има изоставане в двигателното развитие. Сега Мария е на 10 месеца и е истинска фурия, изпреварила развитието за възрастта си – лази изключително бързо, изправя се сама, върви почти самостоятелно, с много малка помощ от мама.

Най-важното, което родителите трябва да знаят е, че колкото по-рано започне рехабилитацията, толкова е по-голям е ефектът. Войта терапията дава най-забележителни резултати и се прилага основно в кърмаческа възраст, обясни Ася Христова, когато все още диагнозата детска церебрална парализа не е поставена. Тази терапия се прилага по 4 пъти на ден през 3 часа или общо 90 минути дневно. Идеята е с течение на времето детето да натрупа информация и да започне автоматично да изпълнява движенията като например да се обръща от гръб на корем и обратно, да усвои четириопорния стоеж.

Естествено методът Войта не е панацея, обясни Ася Христова. Много важно обаче, според нея, е родителите да бъдат търпеливи и постоянни, да не се отказват и отчайват, тъй като детето усеща и най-малката тревожност у тях. Затова, тук в Центъра, работим в екип с психолози, тъй като психическото и физическото развитие вървят ръка за ръка, добави тя. Продължителността на рехабилитацията е 10 дни в месеца. Приемат се деца както от Варна и региона, така и от цялата страна. Тези, които не са от Варна, се настаняват в Дома за медико-социални грижи безплатно, заедно с придружител.

Кинезитерапевтът препоръча още всички родители, които имат някакви притеснения, свързани с двигателни проблеми при децата им, да не отлагат, а да потърсят специалист незабавно. Консултациите и прегледите в Центъра също за безплатни. Телефонният номер за връзка с Ася Христова е 0887 887 672. Родителите могат да се консултират и с д-р Нели Николова (0887 500 417), ръководител на Центъра за ранна интервенция и рехабилитация.

Коментари