Публикация

Детското зрение – съвети и безплатна профилактика през предстоящите есенни месеци от специалистите в болница Доверие

Грижата за детското зрение е от изключително голямо значение за правилното развитие на цялостния детски организъм


Именно зрението е най-важно от петте сетива и има важна роля за децата от най-ранна възраст. Чрез него те получават 80% от информацията в заобикалящия ги свят, а според специалистите от болница Доверие зрението е от голямо значение за цялостното психично и двигателно развитие на децата.


Ранната диагностика е определяща за коригирането на зрителни аномалии, като именно по този начин могат да се избегнат последствията за цял живот. Разбира се, грижата за зрението при децата е изцяло в ръцете на техните родители, които трябва внимателно да следят за появата на основните признаци при проблеми със зрението, както и за редовната профилактика на детските очи. 


Първите симптоми, които подсказват за проблем със зрението на вашето дете са:
-         отдалечаване и приближаване до листа хартия при четене
-         присвиване на очи, докато чете или гледа телевизия
-         непрестанно триене на очите или зачервяването им
-         отместване постоянно на погледа от това, което гледа
-         сълзенето на очите също е предпоставка за възникващ проблем
-         често главоболие
-         нетърпимост към слънчева светлина 
Всички тези признаци са предпоставка за незабавна консултация с офтамолог (специалист по очни болести), като специалистите от МБАЛ Доверие могат да извършват следните прегледи и диагностики: 
-         анамнеза за уточняване на основното заболяване и неговите характеристики, както и проверка за наличие на индикации за спешна операция
-         клиничен преглед - оглед и изследване с биомикроскоп и офталмоскоп
-         назначаване на лабораторни изследвания при необходимост
-    провеждане на консултации със специалисти от други специалности с цел уточняване на диагнозата, показанията за евентуална операция и причините за неотложност/спешност 


Чрез правилното изследване и провеждането на преглед се установява и какъв точно е възникналият проблем при зрението на детето и съответно се предписва лечение или евентуални други методи за отстраняване на проблема. Най-често срещаните зрителни проблеми в детството са: 
-     миопия (късогледство) – при него детето не вижда добре на далечно разстояние. Най-често късогледството се появява в ученическите години, като проявата му е свързана с наследствени фактори или други заболявания.
-    страбизъм (кривогледство) – при него очите са кръстосани или обърнати навън, като понякога зад кривогледството може да се крие и друго сериозно заболяване.
-     хиперметропия (далекогледство) – среща се при 20% от бебетата, като при него очната ябълка е по-къса и образът се получава зад ретината. В резултат детето вижда по-добре надалеч, отколкото отблизо.
-     астигматизъм – това е и най-честият зрителен проблем при децата. При него се получава неясен, разкривен образ, поради липса на фокусиране на образите върху ретината. Понякога този тип заболяване е свързан с късогледство или далекогледство.
-   амблиопия (мързеливо око) - наблюдава се, когато има разлика при възприятието и качеството на изображенията, възприети от всяко око поотделно. Среща се при 2-3% от децата и основни причини за появата са наследствени или се дължат на други заболявания на очите. 


Значимостта на детското зрение и сериозността при наличие на някои от изброените проблеми е в основата на предстоящата кампанията за безплатна профилактика на детското зрение на KWIAT, в която ще участва и болница Доверие. Кампанията ще включва очен преглед или скриниг на учащи деца и младежи до 18 годишна възраст. Повече информация относно кампанията, предстоящи дати за профилактика и преглеждащи специалисти може да очаквате в рамките на следващите седмици на сайта на http://www.mbal.doverie.bg/.

Коментари