Публикация

Димитър Цонев имал кръвоизлив в мозъка от аневризма

Състоянието на известния тв водещ остава тежко, каза шефът на ВМА проф. Николай Петров


Известният телевизионен водещ Димитър Цонев ще бъде опериран, когато състоянието му се стабилизира. Това става ясно от думите на началника на Военномедицинска академия генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров. Цонев е настанен в реанимацията на лечебното заведение. Състоянието на Димитър Цонев е тежко, каза пред журналисти днес проф. Петров. Той уточни, че на пациента предстоят много както терапевтични, така и оперативни процедури. На този етап не можем да коментираме прогнози, допълни още проф. Петров.

Според онлайн изданието на в. "24 часа" образните изследвания са показали, че Цонев е с тежък хеморагичен инсулт. Масивният кръвоизлив в мозъка бил вследствие на аневризми. Аневризмата е разширен участък по дължината на кръвоносен съд. На това място съдовата стена постепенно изтънява и се разслоява. Най-често в момент на високо артериално налягане се стига до пръсване (руптура) на аневризмата и се получава обилен кръвоизлив. Ако е мозъчна аневризма - най-често в артериите в основата на мозъка, човек получава хеморагичен инсулт. Аневризми може да се образуват и в аортата. Независимо къде е аневризмата, пръсването й е спешно и животозастрашаващо състояние, чието овладяване и лечение е много трудно.

Припомняме, че Димитър Цонев получи тежък инсулт в събота, 13 август,  на връщане от семейна почивка в Евксиноград. По пътя той шофирал, но в един момент се оплакал от силно главоболие и болки във врата.

Медиците все още не са уточнили за какъв вид инсулт става дума - исхемичен (свързан със запушване на кръвоносен съд) или хеморагичен (със спукване на кръвоносен съд). Исхемичните съставляват над 80% от мозъчно-съдовата патология. Исхемичният инсулт е сериозно заболяване и с голям социален ефект, тъй като много пациенти се инвалидизират тежко, каза преди време в интервю за CredoWeb доц. Лъчезар Пенев от столичната болница Сити Клиник. За разлика от всички останали тъкани мозъкът изисква много по-кратки срокове за действие, за да се отпуши засегнатият мозъчен съд. Целта е пациентът да получи квалифицирана медицинска помощ в рамките на „златния” прозорец – той е до 4-6 часа от първите симптоми. Първият проблем е, че пациентът невинаги осъзнава какво се случва с него и се губи ценно време. Ако пациентът е бил диагностициран в рамките на „златния прозорец”, лечението на пациента се преценява от екип, който може да извърши интервенционалната процедура. Достига се с катетър до засегнатото място и в кръвоносните съдове на място се инжектира тромболитично агент, за да се отпуши артерията. Ако няма тромб или емболия, а инсултът е резултат само от стеноза на съда, се поставя стент.

Ситуацията се усложнява, ако пациентът има други съпътстващи заболявания.

Коментари