Публикация

Димитър Цонев имал кръвоизлив в мозъка от аневризма

Димитър Цонев имал кръвоизлив в мозъка от аневризма

Известният телевизионен водещ Димитър Цонев ще бъде опериран, когато състоянието му се стабилизира. Това става ясно от думите на началника на Военномедицинска академия генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров. Цонев е настанен в реанимацията на лечебното заведение. Състоянието на Димитър Цонев е тежко, каза пред журналисти днес проф. Петров. Той уточни, че на пациента предстоят много както терапевтични, така и оперативни процедури. На този етап не можем да коментираме прогнози, допълни още проф. Петров.

Според онлайн изданието на в. "24 часа" образните изследвания са показали, че Цонев е с тежък хеморагичен инсулт. Масивният кръвоизлив в мозъка бил вследствие на аневризми. Аневризмата е разширен участък по дължината на кръвоносен съд. На това място съдовата стена постепенно изтънява и се разслоява. Най-често в момент на високо артериално налягане се стига до пръсване (руптура) на аневризмата и се получава обилен кръвоизлив. Ако е мозъчна аневризма - най-често в артериите в основата на мозъка, човек получава хеморагичен инсулт. Аневризми може да се образуват и в аортата. Независимо къде е аневризмата, пръсването й е спешно и животозастрашаващо състояние, чието овладяване и лечение е много трудно.

Припомняме, че Димитър Цонев получи тежък инсулт в събота, 13 август,  на връщане от семейна почивка в Евксиноград. По пътя той шофирал, но в един момент се оплакал от силно главоболие и болки във врата.

Медиците все още не са уточнили за какъв вид инсулт става дума - исхемичен (свързан със запушване на кръвоносен съд) или хеморагичен (със спукване на кръвоносен съд). Исхемичните съставляват над 80% от мозъчно-съдовата патология. Исхемичният инсулт е сериозно заболяване и с голям социален ефект, тъй като много пациенти се инвалидизират тежко, каза преди време в интервю за CredoWeb доц. Лъчезар Пенев от столичната болница Сити Клиник. За разлика от всички останали тъкани мозъкът изисква много по-кратки срокове за действие, за да се отпуши засегнатият мозъчен съд. Целта е пациентът да получи квалифицирана медицинска помощ в рамките на „златния” прозорец – той е до 4-6 часа от първите симптоми. Първият проблем е, че пациентът невинаги осъзнава какво се случва с него и се губи ценно време. Ако пациентът е бил диагностициран в рамките на „златния прозорец”, лечението на пациента се преценява от екип, който може да извърши интервенционалната процедура. Достига се с катетър до засегнатото място и в кръвоносните съдове на място се инжектира тромболитично агент, за да се отпуши артерията. Ако няма тромб или емболия, а инсултът е резултат само от стеноза на съда, се поставя стент.

Ситуацията се усложнява, ако пациентът има други съпътстващи заболявания.

Коментари