Публикация

ВМА отбеляза Деня на спасението

За 12-а поредна година


За 12-а поредна година Военномедицинска академия отбеляза Деня на спасението.
 
Над 130 лекари и медицински сестри, както и полицаи, доброволци, граждани, са загинали при спасяване на човешки живот. Бог да ги прости, каза д-р Тотко Найденов, инициатор на събитието.
 
На официалната церемония пред паметника на медицинските чинове, загинали във войните, разположен пред ВМА, заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов, заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков началникът на ВМА генерал-майор професор Николай Петров и заместниците му – полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, полк. доц. д-р Румен Попов, д.м. и доц. д-р Любомир Алексиев, д.м., президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов, вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, представители на БЧК и БЛС, медицински персонал от ВМА и много граждани.
 
Има много лекари - наши учители и в професионален, и в морален аспект, доста от които за съжаление изпратихме в един може би по-добър свят. И повод като днешния е момент, в който да си спомним за тях,

коментира пред медиите началникът на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров, д.м.н..
 
В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на медицинските чинове, загинали във войните. С 1-минутно мълчание и вой на сирени от линейки бе почетена паметта на всички наши сънародници - лекари, медицински сестри, спасители, полицаи, пожарникари и обикновени граждани, изгубили живота си при изпълнение на професионалния си дълг. Почетният ритуал премина под звуците на камерна формация от Гвардейския представителен духов оркестър на Българската армия.
 
Денят на Спасението е създаден през 2005г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст и синдикатите.
 
От 20 декември 2012г. честването на 15 август като Ден на спасението бе официализирано с решение на Министерски съвет. Така България стана единствената страна в ЕС, а вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.

Коментари