Публикация

С вой на сирени и едноминутно мълчание в Плевен отбелязаха Деня на спасението

По традиция на този ден се организират церемонии по отдаване на почит на към всички загинали българи – лекари, сестри, спасители, полицаи, пожарникари и граждани, жертвали себе си в името на професията и живота на другите


С вой на сирени и едноминутно мълчание екипът на Спешно отделение при УМБАЛ-Плевен и медиците от ЦСМП-Плевен отбелязаха Деня на спасението. Точно в 12 ч. те излязоха пред сградата на Спешна помощ и отдадоха почит на загиналите си колеги при изпълнение на служебния си дълг.

На 15 август се отдава почит към медиците, загинали при спасяване на човешки живот. За първи път Денят на спасението се отбелязва през 2005 г.

Дата е свързана с деня, в който 26-годишния лекар на великотърновското село Стрелец – д-р Стефан Черкезов,  през 1963 г. изважда от горящ автобус 47 души и умира на следващия ден от тежките си изгаряния.

Официално Денят на спасението се чества след решение на Министерски съвет от 2012 г. Така страната ни е може би единствената в света, която официално отбелязва паметта на лекарите, загинали за спасяването на живота на хора в мирно време. Над 130 лекари и 20 медицински сестри са загинали при изпълняването на служебния си дълг.

По традиция на този ден се организират церемонии по отдаване на почит на към всички загинали българи – лекари, мед. сестри, спасители, полицаи, пожарникари и обикновени граждани, жертвали себе си в името на професията и живота на другите.

Коментари