Публикация

НСОПЛБ: Здравната каса фалира практики на семейни лекари


Националното сдружение на общопрактикуващите лекари сигнализира, че
Районната здравноосигурителна каса в Силистра е отказала да сключи индивидуален договор с общопрактикуващ лекар, който отказал да наеме допълнителен персонал за записаните в пациентската му листа здравноосигурени лица.

При д-р Иво Тодоров от Силистра фигурират общо 1 400 пациенти, но 292 от тях са загубили правата си преди повече от година заради неплащането на здравни вноски.

Според Националния рамков договор за 2010 г. допълнителен персонал се наема в лекарската практика при 1200 здравноосигурени лица, а при д-р Тодоров те са 1118.

Съсловната организация на общопрактикуващите лекари е изпратила писмо до НЗОК с молба този случай да бъде максимално бързо решен.

От сдружението посочват, че ако РЗОК-Силистра настоява за назначаване на персонал при тези условия, това би създало опасен прецедент, който ще доведе до невъзможност за сключване на договори от подобен тип практики заради влошаване на финансовата им стабилност. А това, според НСОПЛБ, би означавало закриване на практики и затрудняване достъпа на хората до медицинска помощ.


„От информацията, постъпила до колегата в настоящия момент, става ясно, че Националната здравноосигурителна каса приема позицията на РЗОК-Силистра и всъщност е налице отказ за удовлетворяване на молбата.

 Така НЗОК фалира практики на семейни лекари, посочват от сдружението.

Коментари