Публикация

Веганството  - рисково за децата?

Малкото дете няма организма на възрастните, смята проф. Стефка Петрова


Веганската диета крие много рискове за децата. Веганството не значи категорично и дефинитивно здравословно хранене.

Това каза проф. Стефка Петрова от Националния център за обществено здраве и анализи, пред Нова телевизия. Тя беше гост в студиото на „Здравей България“, заедно с веганското семейство на Петър Енчев.

Темата опасно ли е веганството отново е на дневен ред след като в Италия бяха регистрирани няколко случая на недохранени и с влошено здравословно състояние деца. Заговори се и за отнемане на родителски права на семейства, чиито деца са принудени да живеят на този хранителен режим, както и за промени в законодателството.

Дете на 1 година едва не почина след като беше поставено на вегански режим от родителите си. Детето беше оперирано по спешност в миланска клиника, където постъпи с размер и тегло на 3-месечно бебе – 5 кг и 67 см. То беше прието с тежка хипотония, хипотрофия, психомоторна недостатъчност и калциева недостатъчност, довели до спешна нужда от сърдечна операция, на която родителите вегани се противопоставили. Детето е поверено на грижите на специализиран детски център. 

Детето на Петър Енчев също е веган. Майката не е консумирала животински храни по време на бременността си, а и докато го е кърмила. По здравословни и етични причини те са спрели месото преди 8 години, не приемат никакви животински продукти от почи 3 години. Според направените профилактични прегледи и кръвни изследвания Искрен, който е на 2 години и три месеца, е здрав и се развива нормално. Родителите не забраняват на детето си да опитва и животинска храна, но той не я харесвал и я отказвал.

„Препоръчваме още от първите дни на захранването да има голямо разнообразие от храни, за да може детето, още докато е кърмаче, да свикне с тях и това да му създаде навици за цял живот“, посочи проф. Петрова.

Тя изтъкна, че в България родителите имат право да вземат решение за храненето на своето дете, но тяхната отговорност е огромна. 

„Малкото дете няма организма на възрастните. То има съвсем различни потребности. Неслучайно тези дечица в Италия са изпаднали в такива състояния. Родителите трябва да знаят рисковете, когато решат да подложат детето си на тази диета“, поясни проф. Петрова.

По думите й растителната храна обикновено е с малка хранителна плътност – в един по-голям обем се съдържат по-малко количество енергия, витамини и белтък. 

Тя бе категорична, че няма нито една организация в света – и педиатрична, и по хранене, която да препоръчва веганство за малки деца. 

Проф. Петрова посочи, че веганството намира все повече привърженици, практикува се от хора, които са информирани за правилното хранене. Доказано е, че хората, подложили се на веганска диета, страдат по-рядко от сърдечносъдови и ракови заболявания. Тази диета обаче трябва да е добре балансирана, така че организмът да може да си набавя нужните вещества, необходима е голяма информираност по темата.

„Ако човек не яде животински продукти, не значи, че се храни здравословно“, каза още проф. Стефка Петрова.

По думите й веганската диета е много богата на растителни влакнини. Те са препоръчителни и  необходими. Но при малките деца, когато растителната храна е основна, има голям риск да се потисне усвояването на повечето минерали и витамини. 

Повече по темата вижте във видеото.



Коментари