Публикация

Тестостероновата терапия – за и против

„Мъжкият хормон“ се изписва все по-често, дори без нужда. Предпазва мускули и кости при млади мъже, но може още повече да намали плодовитостта r;


Наблюдава се все по-засилен интерес към ролята на хормона тестостерон за лечение както при мъже, така и при жени, показват проучвания в Европа и САЩ. Той се изписва все по-често, понякога дори без нужда. Учени обаче вече си задават въпроса дали намаляващите нива на тестостерона заради напредването на възрастта или след лечение на рак наистина увреждат здравето на човека. И дали, от друга страна, поемането на допълнителни количества тестостерон ще подобри енергията и общия тонус на пациента?

Тестостеронът често е наричан мъжки хормон, но се произвежда и в женския организъм. Той се синтезира от холестерол в половите жлези – тестисите при мъжете и яйчниците при жените. И при двата пола част от тестостерона се произвежда и в надбъбречните жлези. Производството на тестостерон се стимулира от хормони, произвеждани в мозъка, като нивата му постепенно намаляват с възрастта, особено при мъжете.  Състоянието се нарича хипогонадизъм.

Ако страдате от първичен хипогонадизъм, половите жлези не произвеждат тестостерон. При вторичния хипогонадизъм пък хипоталамусът в мозъка не изпраща достатъчно от двата хормона  - LH (лутеинизиращият хормон) и  FSH (фоликулостимулиращият хормон), за да стимулира половите жлези да секретират тестостерон. 

Нивата на тестостерон при мъжете достигат най-високата си точка в края на 20-те им години, като от 30 г. нататък започват да намаляват. Повечето от

специалистите смятат, че

това е неизбежна част от остаряването,

но че промените в стила на живот като намаляването на теглото и на приема на алкохол могат да подобрят нивото на хормона, както и симптомите. Нещата невинаги обаче са ясни. Така например, нивото на хормона в кръвта може да не е свързано с дадените симптоми. Някои мъже с ниски нива на  тестостерон се чувстват добре, докато други с понижени нива, но в рамките на нормалното, се оплакват от изтощение и липса на сила и се подобряват значително, когато вземат допълнително тестостерон. Андрогеновият излишък пък – твърде голямо количество тестостерон, може да причини прекомерно окосмяване и акне. 

Лондонският ендокринолог д-р Марк Вандерпъмп e разтревожен от все по-честата употреба на тестостерон във Великобритания – рецептите за него са се увеличиличи с 90 процента между 2000 и 2010 г. „Главното е да се установи ясна диагноза, преди да се назначи лечение, което не е съвсем безвредно. Всеки човек има нужда от индивидуална диагноза – няма единен протокол, който важи за всички. Важно е да се наблюдават червените кръвни клетки и опасността от тромбози“.

34-годишният Адриан Силвестър отишъл на преглед при личния си лекар, след като с приятелката му правили 2 години безуспешни опити за бебе. Мъжът имал проблеми с ерекцията и сексуалното желание, но отдавал всичко това на умората и стреса. Личният му лекар го изпратил на анализ на спермата, който показал много лоши резултати. Кръвните анализи на Силвестър показали

много ниско ниво на тестостерона,

както и на хормоните LH и FSH

Последвали нови изследвания, но ендокринолозите не успели да установят причината за това. Лекарите посъветвали Силвестър да спре да взема силните опиатни болкоуспокоителни, които му били предписани за болката в гърба, да смени работата си и да направи редица промени в начина си на живот, които да намалят стреса му.  

В неговия случай обаче лекарите преценили, че не трябва да се изписва тестостерон. Ендокринологът му обяснил, че макар че тестостеронът вероятно ще помогне за покачване на либидото му, ще повдигне енергията и ще увеличи мускулната му маса, той няма да възстанови производството на сперма от организма. В действително хормонът можел да влоши още повече нещата, тъй като мозъкът усеща наличието на допълнителен тестостерон в кръвта и започва да произведжа още по-малки количества от хормоните  LH and FSH.  Именно поради тази причина тестостеронът е смятан от лекарите за мъжки контрацептив. 

За щастие, три месеца по-късно с промяната на режима хормоналните нива и броя на отчетените сперматозоиди на Силвестър се подобрили. Макар че приятелката му все още не е бременна, има определени шансове да успее да зачене по естествен път, смятат специалистите.  Ендокринологът д-р Вандерпъмп предупреждава, че опиати болкоуспокояващи, както и определени заболявания, могат да снижат временно нивата на тестостерона, така че мерките, които се вземат, не трябва да са еднократни. 

Случаят на 56-годишната Кло Уилиямс е по-различен.  След менопаузата тя се подложила на операция за премахване на яйчниците заради опасност да развие рак. След операцията обаче се чувствала без никаква енергия и либидото й било изключително ниско. Личният й лекар предложил да взема тестостерон и тя приела на драго сърце.  

Хормонът бил под формата на гел,

който не е лицензиран за жени

Твърди, че след като започнала да го употребява, определно се чувства много по-добре.

Британското общество на ендокринолозиет излезе с официално становище по въпроса, като коментира, че тестостеронът може да се предписва само на жени в менопауза, при които се наблюдава хипоактивно сексуално желание и евентуално сексуална дисфункция. Лекарите предупреждават, че съществуват само ограничени данни за дългосрочната ефикасност и безопасност на тази терапия.

В същото време в САЩ вървят 7 изследвания, които се опитват да установят какви са симптомите при мъже с ниски нива на тестостерон, които се дължат само на възрастта, и дали терапията с хормона помага. Данните от първите 3 изследвания показват, че лечението подобрява сексуалната функция, но е под въпрос ефектът му по отношение на настроението, енергията и депресивнте състояния.  Професор Ерик Оруол от Университета за здраве и наука в Орегон изтъква, че ползите от лечението с хормона по време на изследванията са били скромни и са отшумели с времето. „Терапията не беше панацея и изводите сами по себе си не са достатъчни, за да се подкрепи  терапия с тестостерон при симптоматични оплаквания при по-възрастни мъже“.  Други учени подчертават, че са нужни много допълнителни изследвания за терапията с тестостерон.

И така, кой трябва да взема тестостерон? Млади мъже, които не произвеждат достатъчно тестостерон заради проблем с тестисите, със сигурност трябва да вземат хормона, за да предотвратят загубата на мускули и костна плътност.  Мъже като Силвестър обаче, чиито ниски нива на тестостерона показват проблем с хормоните на мозъка, които стимулират тестисите, не трябва да го пият, тъй като това ще огреничи още повече тяхната плодовитост. 

От друга страна, жени като Уилямс могат да пробват с ниска доза, но трябва да я спрат, ако не им помага. Възрастни мъже, които страдат от ниско либидо, еректилна дисфункция, липса на енергия и ниско ниво на тестостерона, дължащо се само на възрастта, ще трябва да изчакат, докато се установи дали терапията с хормона е безопасна. 

Източник: В. „Гардиън“

Коментари