Публикация

С Уникална операция екипът на Клиниката по неврохирургия спаси живота на 57-годишен

Бамбукова пръчка се е забила на дълбочина 15 сантиметра през орбитата, близо до очния нерв, плъзнала се е покрай най-големия кръвоносен съд в мозъка, преминала е през слепоочния дял, покрай ствола на мозъка като разкъсва кръвоносни съдове


Екипът на Клиниката по неврохирургия към Университетска болница „Г. Странски” Плевен, спаси 57-годишен мъж. Инцидентът се е случил в двора на дома му, когато късно вечерта се спънал и паднал върху бамбукова пръчка, с която се придържат цветя. Пострадалият е транспортиран в УМБАЛ-Плевен и хоспитализиран в Клиниката по неврохирургия. С компютърна томография се установява, че пръчката е проникнала на дълбочина 15 сантиметра през орбитата, много близо до очния нерв, плъзнала се е покрай най-големия кръвоносен съд в мозъка, преминала е през слепоочния дял, покрай ствола на мозъка и като разкъсва кръвоносни съдове, достига до малкия мозък, където причинява бързо нарастващ голям кръвоизлив, като кръвта се разпространява и в кухините на мозъка. Екип от неврохирурзи ръководен от доц. д-р Йордан Панов, асистент д-р Илия Вълков, както и анестезиолог- д-р Любенова са извършили спешна двучасова операция. Началникът на клиниката, доц.д-р Панов разказа, че преди 5 години пациентът е претърпял операция от рак на ларингса, без надежда, че той ще преживее повече от 6 месеца. „Но мъжът, не само че живее повече от 6 месеца, но продължил да живее нормално, до деня на инцидента.

 При постъпване в Клиниката по неврохирургия, пациентът е в бил кома”, каза доц. Панов. Оперативната нтервенция е импровизирана, тъй като самото нараняване е уникално- поясни началникът на Клиниката по неврохирургия. „Решихме, че за да се спаси живота на пострадалия, трябва първо да се оперира малкият мозък, да се изчистят кръвните съсиреци, да се спре кървенето и да се освободи кухината, която е свързана с центровете на дишане и сърдечна дейност. Без да се затваря оперативното поле, внимателно е премахната пръчката през вътрешния ъгъл на окото. Опасността е била от евентуално запушване от самата пръчка на големи разкъсани съдове, които могат да предизвикат масивно кървене.  Пациентът още на следващият ден е бил в съзнание. Постепенно той се възстановяваше, преодоля се сериозно инфекциозно усложнение.  Болният е интелектуално съхранен, движи в пълен обем   ръце, крака, вижда и с лявото око,  от дни прави опити да се изправя и да ходи сам.

    Този случай има щастлив край по много причини. Една от тях е добрата организация и професионализъм във всички структури,  разгърнати на територията на университетска болница „Г. Странски” , както и в единствената в Северна България Клиника по неврохирургия- допълни доц. д-р Панов. 

Коментари

Браво!

Поздравления !

Bravo Kolegi!! Tova e zabelejitelen uspex!!!

Адмираций за целия екип!

Браво, колеги! За мен е чест, че работим заедно!

Горда съм,че във време на безхаберие и корупция в България се постигат такива успехи. Дай Боже всеки в нужда да има щастието да бъде лекуван от такива лекари. Поклон!