Публикация

Ученическите раници и болките в гърба при деца и юноши

Защо се получават болките, превaнтивни мерки и насоки за избор на подходяща раница.


Всяка учебна година хиляди деца ходят до, от и около училище носейки раници, пълни с книги и материали. Родителите трябва да знаят, че прекаленото стресиране на гърба с тежка раница може да причини болки в гърба на тяхното дете.
Няколко насоки и използване на здравия разум могат да помогнат да се избегне този вид болка в гърба.
Използването на раница позволява на детето да пренася редица учебници и книги по практичен начин, чрез разпределение на тежката на  натоварването върху мускулите на гърба и раменете. Рискът обаче е претоварване, което може да причини схващане на гърба, врата или раменете.
Гърбът ще компенсира всяко приложено натоварване към него за продължителен период от време. Носенето на прекалена тежест може да доведе до:
   - Нарушаване на естествените извивки в средата и по-ниската част на гърба, причинявайки мускулна треска и възпаление на ставите на гръбначния стълб и гръдния кош.
   - Деформация в областта на раменете.
   - Причина човек да се наведе напред, намаляване на баланса и по-лесното падане.
Обикновено учениците носят  раницата само през едното рамо. Това принуждава мускулите да се напрягат, за да компенсират неравномерното тегло. Гръбначният стълб се навежда към противоположната страна, като стресира средата на гърба, ребрата и долната част на гърба повече от едната страна отколкото в другата. Този тип мускулен дисбаланс може да предизвика мускулна треска, мускулни спазми и болки в гърба в краткосрочен план и да се ускори развитието на гръбначните проблеми по-късно в живота, ако не се коригира.
Тежката раница може да тегли мускулите на врата, като допринася за главоболие, болки в рамото, по-ниски болки в гърба.
Медицинско проучване върху раниците:
Докато медицинската литература върху раниците често е неубедителна и понякога е противоречива, прегледа на текущата медицинска литература предполага няколко общи изводи:
  - Носенето на тежки раници или които са неподходящи, напрягат гърба и са честа причина за болки в гърба при деца и юноши.
   - Болката в гърба, причинени от раници е краткосрочно (например мускулна треска) и се облекчава за кратък период от време и почивка или намалена активност; всякакъв вид болка в гърба, която продължава е необичайна и трябва да бъде оценена от медицински специалист.
   - Някои автори предлагат ограничаване на теглото на раницата до 10-15% от телесното тегло на детето за разумно. Тези автори признават, че тази препоръка не се основава на научни изследвания.
   - Няма доказателства, че структурната деформация на гръбначния стълб може да възникне от употреба на раница.
   - Има малък шанс едно дете да бъде трайно контузено чрез носене на тежка раница.
Съвети за предотвратяване на болки в гърба от раница:
При преглед на медицинската литература по този въпрос показва противоречиви препоръки за това как да се избегнат случаите на болки в гърба при деца, които носят раници.
Въпреки че има много малко проучвания и медицинска литература, родителите могат да използват здравия разум, за да се намали вероятността, тяхното дете или тийнейджър, да страдат от болки в гърба, поради носене на раница.
Потърсете раница със следните характеристики, които помагат за намаляване на риска от болки в гърба:
   - Лек материал.
   - Две подплатени, широки, регулируеми презрамки на раницата
   - Подплънки отзад
   - Индивидуални отделения
   - Ремък, колан за преразпределяне на теглото на раницата от раменете до таза.
 Обмислете използването на отделна чанта за лаптоп на детето или други тежки електронни предмети.
Учете детето си как правилно да се подреди и да носи раницата, за да се избегнат болки в гърба:
   - Винаги използвайте двете презрамки и носете раницата на гърба, а не през рамо.
   - Опаковайте тежките предмети в раницата така, че те да се намират по-ниско и най-близо до тялото.
   - Попълнете отделенията, така че товарът да се разпределя равномерно в раницата и предметите да не се местят по време на движение.
  -  Опаковайте остри или обемисти предмети в раницата, за да не се опират в гърба.
  -  Регулирайте коланите, за да се прибере раницата плътно към тялото на детето, дръжте дъното на раницата на 5-6см над талията и върха точно под основата на черепа; не носете раницата близо до задните части.
  -  Повдигнете раницата с помощта на мускулите на краката и я поддържайте близо до тялото, а не с протегнати напред ръце.
  -  Не се навеждайте напред при ходене.
    Ако детето се оплаква от дискомфорт, намалете теглото на раницата веднага.
    Използвайте от 5-10% до 15-20% тежест от телесното тегло на детето.

Тренирайте детето си да слага само необходимото в раницата, оставяйки ненужните предмети у дома. Нека да изчисти раницата си най-малко веднъж седмично.
 Разговаряйте с детето си и се информирайте за болки и дискомфорт. Наблюдавайте го и бъдете близки с него, за да споделя по-лесно с вас.
  


Коментари