Публикация

Д-р Ст. Константинов: Пръстовите отпечатъци в болниците ще имат нулев ефект

Ключовата дискусия по темата е дали това е законно, каза бившият здравен министър


Въвеждането на пръстов идентификатор в болниците няма да намали злоупотребите. 

Такова мнение изказа бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов пред bTV.

„Когато говорим за пръстовите отпечатъци за влизане в болница, трябва да си зададем въпроса защо се прави всичко това, каква е целта. Отговорът, който вероятно ще чуете е, за да се спрат измамите, защото при много хора се отчита, че са влезли в болница, а всъщност те никога не са били.

Това обаче не е вярно, същите доводи ги чухме преди година и половина, когато се въвеждаше чекирането с карти“, отбеляза д-р Константинов.

 „Проблемите са, че се харчат повече средства в болницата, но не, защото физически не минават хора. Те минават, просто тези хора могат да не минат през болница, те могат да се лекуват и отвън. Тоест това че ще купим едни четци, това че ще дадем на едни фирми да спечелят едни поръчки – не решава проблемите на здравеопазването. Това ще има ефект нула като цяло”, категоричен е бившият здравен министър.

Д-р Константинов допълни, че дискусията за пръстовия идентификатор трябва да се фокусира върху това дали той е законен. Той даде пример с Турция, където през 2012 г. се въвежда подобен биометричен индентификатор на данни за влизане в болница, със същите аргументи, че така ще спрат измамите. Завеждат се дела от турската лекарска асоциация и други организации и през 2014 г. държавният съвет на Турция спира това действие с аргумента, че биометричното даване на данни не може да бъде предпоставка за оказване на медицинска помощ. В Турция го обявяват за неконституционно.

Подобно постановление е издадено и от Европейския съд за правата на човека по друг казус, допълни д-р Константинов.

И в България Комисията за защита на личните данни казва, че това е пожелателно. 

Като по-добър пример д-р Стефан Константинов посочи Естония, където в личната карта има чип, който служи и за здравна карта, и за електронен подпис, и за идентификация.

Начинанието като цяло е много шум за нищо. Освен парите, които ще струва, да не забравяме, че един консорциум получава след това правото да менажира това нещо”, допълни д-р Константинов.

В дискусията за пръстовия индентификатор се включи и заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. 

Той поясни, че при системата за регистриране в лечебни заведения с пръстов идентификатор „изобщо не става въпрос за отпечатък“.

Тази система нито генерира, нито съхранява, нито пренася, нито предава, нито снема пръстов отпечатък. Става въпрос за цифров код, който всеки пациент носи със себе си. От този цифров код не може да бъде генериран пръстов отпечатък – това беше едно от изричните условия към изпълнителя“, увери д-р Шарков.

На въпрос защо не се изчака въвеждането на чип в личните документи, вместо да се дават поредните пари, д-р Шарков отговори, че се чака от много време и в това време е имало много злоупотреби от болници, източващи здравната каса.

Пръстовият идентификатор дава възможност всеки път, когато касата плаща за извършена на вас медицинска услуга, да получите информация за това през мобилно приложение, обясни зам.-министърът.

При пациенти, постъпващи по спешност в лечебно заведение, които са в тежко състояние, които нямат пръст, ръка, имат изгаряния и пр. – няма да ползва този метод.

Децата също няма да оставят пръстов отпечатък, както и нямат лична карта, добави той.




Коментари