Публикация

Лекари във Варна извадиха 3-килограмова топка косми от стомаха на дете

Синдромът на Рапунцел сe среща изключително рядко и се лекува само хирургично


Специалисти от варненската болница „Света Анна“ отстраниха трикилограмова топка от коса от стомаха на 12-годишно дете.

Това е изключително рядък случай, а за мен е първи такъв“, призна пред в. „Труд“ началникът на отделението по детска хирургия д-р Румен Христов, който практикува тази специалност от почти 30 години.

Момиченцето постъпва в отделението след лечение в друга болница и недоуточнена диагноза. Варненските детски хирурзи установяват перфорация на стомаха, перитонит и трихобезоар (безоарът е образувание в гастроинтестиналния тракт от множество погълнати, несмилаеми чужди тела – косми, растения или неразтворени лекарства, примесени с хранителни частици и слуз).

При интервенцията д-р Румен Христов, д-р Петър Стамов и д-р Галин Христов изваждат от стомаха на детето образувание с размер 26 на 27 см. Внушителното чужно тяло се оказва формирано от собствената коса на момиченцето. Година по-рано родителите започват да водят дъщеря си по лекари, за да лекуват косопад, а след операцията във варненската болница „Света Анна“ се оказва, че косите са били поглъщани от детето.

Заболяването е известно и като Синдромът на Рапунцел – чревно състояние, което е резултат от хранене на хората с коса, разстройство, известно като трихофагия. Хората в това състояние поглъщат толкова много, че в течение на години, косата се натрупва, което води до гигантска топка косми в стомаха или тънките черва, наречена трихобезоар. 

Има случаи, в които тази маса може да обгърне органи и да причини перфорации. Стомахът не може да преработва човешка коса. Поради това лечението може да бъде само хирургично. Синдромът на Рапунцел е много рядък. Известни са по-малко от 30 такива случая.

След успешната интервенция във варненската детска хирургия момиченцето е изписано.


Коментари