Публикация

Медицинските върхове на 2009


Телевизионният канал CNN направи рейтинг на десетте най-важни медицински открития и постижения през изминалата 2009 година:

Ваксината против пандемичния грип A/H1N1, създадена в рекордно кратки срокове, заема първото място.

 За пет месеца са разработени два вида ваксини – първата с неактивния вирус на грипа, а втората – с отслабен жив вирус. Предвижда се производството на около 3 млрд. дози годишно.

Електронно око
По-точно, това е специален микрочип, разработен в Масачузетския технологичен институт. Благодарение на него слепите хора могат да разпознават лица и да имат пространствена ориентация без странична помощ.

Чипът се имплантира в очната ябълка, той получава сигнали от миниатюрна камера в очилата и ги предава към мозъка.

Нов слухов апарат
Новото поколение слухови апарати ще избави пациентите от проблемите, свързани с изтощаването на батериите, необходимостта апаратът да се сваля преди сън или под душа, а също така и при извънредна сила на шума.

Новото, конструирано от американски специалисти устройство, се сменя само три-четири пъти в годината, като се вади от ухото с помощта на магнит.

Дърво за костите
Италиански учени разработиха нова методика за възстановяване на счупени кости чрез използване на малки парченца дървесина. Установено е, че някои дървесни видове, като червения дъб например, имат пореста структура, сходна с костната.

Малките фрагменти от такава дървесина може да стимулират естествените процеси на възстановяване на костната тъкан.

Електромагнитен „шлем”
Той ще помогне на милиони хора, страдащи от депресия. Чрез магнитно поле шлемът въздейства върху челните дялове на мозъчната кора, от които зависи настроението, стимулирайки невроните.

След всекидневни 30-40 мин. процедури, половината от пациентите, участвали в клиничните изпитания в САЩ, имали съществено подобрение на състоянието, а една трета се излекували напълно.

Противовирусна биопревръзка
За разлика от другите маски, тя блокира и унищожава опасните патогенни микроорганизми и химически частици във въздуха. Разработката е на учени от Хонконг.

Антибактериална боя
Екип от университета в Южна Дакота откри молекула, която убива микроорганизмите. Така боята,  в която е добавено веществото, съдържащо тази молекула, придобива антибактериални свойства.

Въпросното вещество ще е ценен помощник в борбата с вътреболничните инфекции. То запазва свойствата си в продължение на година, но повърхностите, обработени с противомикробната боя, трябва да се мият редовно. 

Електронен стетоскоп
Първият супертехнологичен стетоскоп, в който се използва технологията Bluetooth за предаване на информацията към компютър. Така данните за сърдечните, белодробните и други изменения в организма постъпват в специална програма за подробен анализ.

Евтина протеза на колянна става
Апаратът, който струва 20 долара, е разработен от студенти в университета в Стенфорд /Великобритания/. За сравнение – в съвременните протези се използва титан, които струва десетки хиляди долара.

Нова система на транспортиране на донорски органи
Хладилните камери, в които се пренасят органите за присаждане, скоро ще бъдат история, твърдят американски инженери. Органите могат да се съхраняват в тях не повече от 5 часа.

Сега този интервал става почти 12 часа, благодарение на система, която поддържа органа в топла, а не в студена среда и осигурява подаването на кръв, кислород и хранителни вещества. Това прави възможно и доставянето на органи от други страни.

Коментари