Публикация

Колоноскопията е златен стандарт за профилактика на рака на дебелото черво

Колоноскопията е златен стандарт за профилактика на рака на дебелото черво

С нисък риск са тези без оплаквания, на 50 и повече години. С висок риск - тези с фамилна обремененост, друго злокачествено заболяване или фамилни полипози. Те преминават през ендоскопия в по-ранна възраст. Факт е, че се увеличават и подмладяват случаите на рак на храносмилателната система, а много често това заболяване няма ранни ясно разпознаваеми симптоми.
Навременното откриване на болестта дава съвсем различна перспектива за пациента като продължителност и качество на живота. Препоръчително е около петото десетилетие да се направи и гастроскопия. При пациенти, които са фамилно обременени, особено при тези, чиито родители са диагностицирани с рак на храносмилателен орган преди 55-годишна възраст, профилактичните гастро- и колоноскопия трябва да се извършат 10 години преди възрастта, на която се е разболял техният роднина. Това важи не само за децата, но и за братята и сестрите на заболелите.


Извън препоръките за профилактика задължително ендоскопско изследване трябва да се направи при необяснима загуба на тегло без промяна в хранителния режим, желязо- и В12-дефицитни анемии, трудност и болки при преглъщане, хронични болки в корема, промени в характера и ритъма на дефекацията – напр. продължителни запек или диария, примеси на кръв и слуз в изхожданията, наличие на нощни дефекации. Най-честите причини за въздържането от тези изследвания са свързани със страха от болка и неприятни усещания.


Искам да уверя хората, че техниката се развива изключително бързо, рисковете са сведени до минимум, а колоноскопиите се правят с краткотрайна венозна анестезия. Тя се налага, защото манипулацията без нея е болезнена. Така пациентът няма никакви усещания или спомени. Гастроскопията също може да е с кратка упойка, въпреки че обективно не е необходима, тъй като при нея има по-скоро неприятни усещания, отколкото болка. Цялата процедура трае обикновено под 2 минути, така че е напълно поносима и без упойка.


Често пациентите ме питат не е ли достатъчно ехографското изследване на коремните органи, за да се установи има ли данни за туморни процеси. Отговорът е не, що се отнася до хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника и дебелото черво. С ехографа можем да видим някои косвени белези за злокачествено заболяване на кухите коремни органи, но след това отново е задължително да се направи ендоскопия.

При гастро- и колоноскопия можем да вземем хистологична проба от или направо да отстраним съмнително образувание. С изследването се установяват не само злокачествени, но и възпалителни заболявания – гастрити, дуоденити, болест на Крон, инфекция с хеликобактер пилори и др.


Ехографското изследване е много информативно за състоянието на черния дроб, жлъчката, далака, панкреаса, бъбреците, женските полови органи, простатата.

Коментари