Публикация

Заради липса на пари спира лечението на деца с церебрална парализа

Болница „Света София“ ограничи с 30% приема на пациенти


Специализираната болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа „Света София“ ограничи с 30% приема на пациенти заради недостиг на средства, информира БНТ

Причината е увеличението на цената на клиничните пътеки от здравната каса. Така около 30% от децата, които се нуждаят от специализирано лечение, се нареждат в дългия списък от чакащи, докато не се намери решение на проблема.

В последните шест месеца не получавахме адекватно реимбурсиране от касата за извършена от нас надлимитна дейност. Срам ме е от термина „надлимитна дейност“, когато става дума за деца и за кърмачета с неврологични увреждания, които трябва задължително да получават необходимата им терапия“, заяви доц. Иван Чавдаров, управител на лечебното заведение.

Той поясни, че в последните 8-10 месеца е работено с резервите на болницата, но финансите вече са изчерпани. 

Според доц. Чавдаров с повишаването на цените на клиничните пътеки Националната здравноосигурителна каса не е преценила, че трябва да се увеличи и лимитът на болницата с още 20-25%. Това автоматично е довело до намаляване на броя на пациентите. За проблема доц. Чавдаров е информирал НЗОК и СЗОК. 

„През април дадоха една по-голяма компенсаторна сума, която ми покри частично разходите, но останалият дефицит продължи да се натрупва до този месец, когато нямаме възможност вече да приемаме нови пациенти“, поясни още управителят на специализираната болница.

Той настоява да няма лимити при обслужването на децата с церебрална парализа, както и изработеното от болницата да бъде заплатено. 

В отговор заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков заяви, че е направено предложение финансирането на болницата да не бъде „опосредствано през районни каси, а да бъде директно от централното управление на касата“. По думите му това, което здравното заведение реално извърши, по този начин ще му бъде заплатено в пълен размер.

До края на месеца ще бъде насрочено заседание на Надзора на касата и случаят ще бъде разгледан. От ръководството е разпоредена проверка за надлимитната дейност на болницата, каза Таня Кунева, главен експерт в дирекция „Бюджет и финансови параметри" в НЗОК.

След като приключи и след анализ на здравноосигурителните плащания ще се внесе предложение в Надзорния съвет да бъде взето решение тази дейност да бъде заплатена, допълни Таня Кунева.


Коментари