Публикация

Българска студентка се пребори с повече от 5 хил. кандидати за стипендия и обучение в чуждина

Ирина Георгиева ще трупа опит в института „Каролинска“, Швеция


Ирина Георгиева, студент трети курс в специалност „Молекулярна биология“ в СУ „Св. Климент Охридски”, е избрана да участва в лятната студентска програма за научни изследвания по естествени науки и биотехнологии „Стипендианти на Амджен” (The Amgen Scholars Programme) на Фондация „Амджен”, съобщиха от  компанията. 

В рамките на 10 седмици Ирина ще има възможност да придобие практически опит при осъществяването на научни изследвания в областта на биотехнологиите в един от най-престижните медицински университети – института „Каролинска“ в Швеция. Тя е един от близо 360 студенти от цял свят, които са одобрени да участват сред повече от 5000 кандидати.

Програмата е предназначена за бъдещите специалисти по природни науки, медицина и фармация. Тя работи в партньорство със 17 водещи образователни и изследователски институции в САЩ, Европа и Япония, които всяка година посрещат младите учени в своите изследователски лаборатории. От 2006 г. досега програмата е дала възможност на повече от 3100 студенти да получат ценен опит от световноизвестни учени и преподаватели.

Един от ключовите компоненти от лятната програма е симпозиум, на който студентите се срещат с водещи учени от индустрията и академичната общност. Европейският симпозиум се провежда в Обединеното кралство и осигурява възможност на студентите да обсъдят изследванията си и да се свържат с други стипендианти на „Амджен“ в Европа.

И през 2017 г. бъдещите специалисти по природни науки, медицина и фармация ще могат да кандидатстват за такава стипендия. Всеки от университетите-домакини в Европа има собствена процедура, но крайният срок за подаване на документите за всички учебни заведения е началото на февруари 2017 г.

Кандидатстващите трябва да са студенти, учещи в колежи или университети в Европа, а и такива, които не са завършили своята бакалавърска или първа образователна степен (или нейния еквивалент) преди участието си в тази програма. Освен това е необходимо да имат отлично академично представяне и интерес за обучение в докторска степен.

Понастоящем европейските университети, които са домакини на лятната програма за научни изследвания, са: University of Cambridge, Великобритания; Karolinska Institutet, Швеция; Ludwig-Maximilians-Universität München, Германия; ETH Zurih, Швейцария, и Institut Pasteur, Франция.

Повече информация може да бъде намерена на интернет страницата на програмата - www.amgenscholars.eu


Коментари