Публикация

Захарта не прави децата хиперактивни

Хапването на сладкиши обаче може да доведе до затлъстяване, да увреди зъбите и да докара хронична хрема на малчуганите, твърдят американски учени


Ако дете изяде един шоколад, захаросано петле или друго подобно лакомство, дали ще изпадне в хиперактивно състояние? Някои родители ще се закълнат, че се случва точно това. Научни проучвания обаче показват, че няма връзка между захарта и поведението на малчуганите. 

Голямото количество захари, които децата поемат с различните сладкиши, не ги прави хиперактивни, както се смяташе досега, твърди  доклад в САЩ. Според д-р Марк Уолрейч, началник на Отдела по педиатрия към Центъра за здравни науки в Университета на Оклахома, родителите не трябва да се притесняват , ако децата им станат твърде активни по време на парти. Това тяхно поведение не се дължи на изядените там сладкиши, коментира ученият в доклада си, който обяснява темата за захарта и децата. Изследователят  обобщава данните от изследвания, които той и колегите му направили през 90-те години на миналия век. 

„Да, точно така. По всичко изглежда, че захарта не влияе на поведението на децата“, коментира д-р Уолрейч пред изданието Live Science. Според него заблудата е лесно обяснима, тъй като

захарните изделия много често са главната атракция на празненствата

за рожден ден, Хелоуин и други подобни партита, на които децата обичат да лудеят. Енергията им обаче се дължи на това, че децата са развълнувани, а не на съдържанието  на захари в кръвта им, смята той.

Докладът на д-р Уолрейч оборва широко разпространената идея, че увеличените нива на кръвна захар водят след себе си като следствие хиперактивност.  Истина е, че човек с ниски нива на кръвна захар ( състояние, известно като хипогликемия) ще получи прилив на енергия, ако изпие напитка със захар. Съвсем различно е положението обаче, ако някой, който има нормални нива на кръвна захар, изяде сладкиш. „Като правило организмът ще регулира захарите. Ако има нужда, ще използва тази енергия. Ако няма нужда от нея, ще я превърне в мазнини и ще я съхранява“, обяснява ученият. 

През 90-те години д-р Уолрейч и колегите му направили тестове на майки и техните деца, като ги разделили на 2 групи. На едните деца дали напитка със захар, а на другите такава с подсладител, несъдържаща захар. Направени били видеозаписи на майките по време на самия експеримент, а след това жените били интервюирани.  Тези от жените, които смятали, че децата им са взели напитка със захар,

твърдели, че те са по-активни, дори и в напитката да нямало захар

Първоначално учените изследвали поведението на децата при еднократно подаване на захар. След това направили ново 9-седмично изследване, но така и не открили връзката между захарта  и хиперактивността при децата. 

Натрупването на захар в организма на детето може да има други последствия като затлъстяване или увредени зъби. Захарта може да доведе и до хронични здравословни проблеми, предупреждава ученият. 

Изводите на д-р Марк Уолрейч се потвърждават и от д-р Джули Уей, педиатър и УНГ специалист в детската болница в Орландо, САЩ.  Тя твърди, че прекомерната употреба на захар при децата може да предизвика симптоми, подобни на настинката. Според нея родителите идвали с оплаквания, че децата им са с хроничен течащ нос, кашлица и симптоми за синусови инфекции. Много деца били диагностицирани като алергични, без да им е направена систематична проверка. Според нея всички тези симптоми може да се дължат и на твърде голямото количество захари, които постъпват в кръвта на детето. Ако малчуганът се освободи от тези симптоми, няма да има нужда от лекарства, смята специалистката. 

Източник: Live Science

Коментари