Публикация

На 50 години е добре да направите профилактична колоноскопия

Гастроентерология


Д-р Захаринка Голдщайн е завършила Медицинския университет във Варна. Специализира Вътрешни болести в „Сораски медикъл център“  Тел Авив, Израел, и Гастроентерология -в МБАЛ „Св. Марина“, Варна.

В момента работи като гастроентеролог в МЦ „Санита“, гр. Варна. В кабинета разполага с ехографски апарат и извършва коремна ехография. Има сертификати за доплерова, интервенционална и ендоскопска ехографии в гастроентерологията. Работи и в МБАЛ „Еврохоспитал“ гр. Варна -  Гастроентерологично отделение, където извършва ендоскопски изследвания - гастроскопия и колоноскопия. Притежава сертификат за терапевтична долна и горна ендоскопии.  Извършва скрининг за колоректален карцином и вирусни чернодробни заболявания.

 

Пациентите, които минават през кабинета, са с много разнообразни заболявания - от леки случаи на гастрит и дразнимо дебело черво,  до тежки случаи с цироза, туморни заболявания на гастроеинтестинален тракт, панкреас, черен дроб.  Най-разпространени са случаите на гастрит и дразнимо дебело черво. 

Д-р Голдщайн е работила четири години в Онкологична болница – СБАЛОЗ-гр. Варна и има опит в диагностициране и стадиране на онкологични заболявания  -  рак на хранопровод, стомах, дебелото черво, първичен карцином на черен дроб, рак на панкреаса. 

Статистиката за България през последните години показва, че заболяванията от рак се увеличават с изключения на рака на стомаха, който бележи известен спад, благодарение на своевременното лечение на Хеликобактер пилори - основният причинител на това заболяване. Желателно е пациентите с оплаквания  от  тежест и болки в стомаха, както и пациенти с установена язвена болест да бъдат изследвани за наличието на тази бактерия и своевременно лекувани с антибиотици. Това от своя страна води до излекуване на язвата и гастрита, както и до намаляване риска от развитие на рак на стомаха в бъдеще. В последните години се отрича голямото влияние на стреса при тези заболявания.  По-силно влияние оказват тютюнопушенето, употребата на алкохол, неконтролиран прием на нестероидни противовъзпалителни средства, към които, често посягат възрастните пациенти с остеоартритни заболявания.

Ракът на дебелото и на правото черво е вторият по честота  рак в България и при двата пола. Предразполагащи фактори за развитието му са консумацията на червено месо, висококалорична храна, алкохол, мазнини, скара. Има обаче и предпазващи фактори като консумация на зеленчуците, плодовете, варивата, храни богати на фибри. Симптомите за карцином на дебелото и на правото черво са много, като подуване на корема, болки в корема, поява на запек, или редуване на запек с диария, кръв и слуз в изпражненията, анемия. Смята се, че около 80-85% от случаите на рак на дебелото и правото черво той е случаен, а между 15 и 25% е фамилен, унаследен. Желателно е всеки човек на 50 години да си направи профилактична колоноскопия. Тези, които имат в семейството си болни от рак, независимо дали е на дебелото черво или на друг орган, се препоръчва да се изследват в по-ранна възраст - на 40-години.

Ежедневно през кабинета преминават по няколко пациента с чернодробна стеатоза , което представлява отлагане на мазнини в черния дроб. Това е заболяване на съвременния човек, който се харни прекомерно и нездравословно, злоупотребява с консумацията на алкохол и води заседнал начин на живот. Възможна причина за това състояние са и наличието на вирусен хепатит, прием на медикаменти и др. Своевременно откриване и лечение на стетозата,  стеатохепатита, вирусните хепатит В и С, могат да предотвратят развитието на цироза. Тези пациенти са и с повишен риск от развитие на рак на черния дроб, което изисква проследяване с ехография на корем на всеки 6м. В последните години има значителен успех в лечението на вирусните хепатити, като при хроничния хепатит С е възможно пълно излекуване за срок от 3-6м, при това с една таблетка дневно. Затова се препоръчва ежегодно провеждане на профилактични прегледи с изследване чернодробните ензими, изследване за хепатит В и С, и ехография на коремни органи. В кабинета ще получите профилактичен преглед, консултация и препоръки за подходящ хранителен режим, промяна на начин на живот, медикаментозно лечение и проследяване. 

 

Кабинетът на д-р Захаринка Голдщайн се намира в МЦ „Санита“, Варна. Работи както с направление по Здравна каса, така и на свободен прием. Говори свободно руски, иврит и английски, приема и чужди туристи.

Телефон за контакт  - МЦ Санита, регистратура 052/57 18 18; 052/57 18 20

Коментари