Публикация

Уролози от „Медлайн“-„Централ Хоспитал“ оперираха петима по уникален метод в криохирургията

Пациент подари на д-р светилото в медицината Франко Луняни икона на Божията майка с пожелание да спаси още много хора


Вие ми върнахте живота! Благодарение на вас живея нормално! С тези думи посрещна д-р Франко Луняни на вратата на урологията във верига болници „Медлайн“-„Централ Хоспитал“ в Пловдив 78-годишният пловдивчанин Христо Найденов. Той му подари изящна икона на Света Богородица. Пациентът пожела на най-известния специалист по криохирургия в света да бъде жив и здрав и да помогне на още много хора. 

Д-р Луняни гостува за втори път тук по покана на мениджъра на водещите лечебни заведения д-р Невен Енчев и със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан. Под  негово ръководство уролозите направиха операции на петима пациенти на възраст от 65 до 84 години по уникалния и най-щадящ мини инвазивен метод – чрез студова деструкция, при който водата в клетките се замразява, не се налага да бъдат отстранявани самите тъкани. Уникалното на този метод е, че болният не губи кръв и много бързо след интервенцията може да стане и да се върне към ежедневните си задължения.

Двама от болните бяха с доброкачествено уголемени простати, като при единия размерът й надвишаваше нормалния четирикратно. Двама са с рак на простатата, а петият пациент е получил стеснение на уретрата след инфаркт. Случаите са проблемни, защото всички имат придружаващи заболявания и по тази причина се страхуват от голяма оперативна интервенция, а вече не се влияят и от медикаментозно лечение, посочи д-р Десислава Гаджева.

Всеки един от тях беше опериран в продължение на час от уролозите, които спазваха инструкциите на д-р Луняни. Утре ще бъдат изписани, а пълният ефект от студовата терапия ще настъпи след 2-3 седмици, когато болните ще бъдат напълно възстановени.  Интервенциите не са трудни, особено когато те ръководи гуруто в тази област, заяви д-р Васил Ангелов.

78-годишният Христо Найденов беше опериран през юни, когато д-р Луняни гостува за първи път в болниците. В момента няма никакви проблеми с уринирането и качеството му на живот е отлично. Началникът на урологията д-р Артур Сарачев припомни, че до интервенцията мъжът е имал доста уголемена простата и в продължение на 2 години не е свалял катетъра.

От 1 септември във верига болници „Медлайн“-Централ Хоспитал“ започва работа нов Център по криохирургия, където ще се лекуват пациенти не само с урологични, а също и с гинекологични и с хирургични заболявания, както и с хронични болки, заяви мениджърът д-р Невен Енчев. Всички вече прегледани в урологията и одобрени за студова терапия пациенти ще могат да се оперират много скоро в новото звено.

 

Коментари