Публикация

МУ-Варна - лидер сред медицинските университети у нас

През новата учебна 2016/2017 г. чуждестранните студенти в университета ще бъдат почти 1200


МУ-Варна заема челна позиция сред медицинските университети в България в престижните световни академични класации Webometrics и 4 International Colleges & Universities, съобщиха от учебното заведение.

Той е на 15-то място сред общо 46 български университети и колежи, включени в класацията. Останалите медицински университети се нареждат след средата на ranking таблицата. Така например МУ-София е поставен на 20-то място, МУ-Плевен – на 24-то място, а МУ-Пловдив – на 29-то място.

Класирането на университети и колежи от цял свят се основава на алгоритми, включващи безпристрастни и независими уеб анализатори и инструменти.

Ranking Web или Webometrics е най-голямата академична класация на институтите за висше образование.

От 2004 г. насам на всеки шест месеца се прави независима и отворена научна оценка от Cybermetrics Lab (Spanish National Research Council, CSIC; испански национален съвет по проучванията), за да се предостави многопосочна, актуална, полезна и надеждна информация за работата на институтите от цял свят, базирана на тяхното присъствие в мрежата, както и на тяхната активност.

Платформата University Web Rankings & Reviews е водещ международен портал за висше образование (както и търсачка), включващ презентиране (профил) и класация на 12 273 университета и колежа от 200 държави. Сайтът регистрира над 40 000 посетители дневно.

Целта е да се предостави класация по популярност на световни университети и колежи, базирана на популярността на техните уебсайтове. С това системата има за цел и да помогне на международните студенти и академичната общност да се ориентират в това, колко популярен е определен университет/колеж в съответната държава.

През новата учебна 2016/2017 г. чуждестранните студенти на Медицински университет - Варна ще наброяват почти 1200, от над 40 държави от всички континенти.



Коментари