Публикация

Тревожността и стресът причиняват диария

Паник атаки могат да предизвикат стомашно разстройство ежедневно. Лекувайте както стомаха, така и тревожността си


Стресът и притесненията оказват огромен натиск върху тялото  и хормоните ни и могат много лесно да повлияят на храносмилането ни. Може да ви звучи странно, че притесненията водят до стомашно-чревни проблеми, но всъщност диарията е доста често срещано явление – както като следствие на тревожна ситуация, така и от живот в постоянен стрес. 

Не са малко хората, които спешно тичат до тоалетната при внезапно притеснение или преди важна среща и изпитание. Интересно е да се отбележи, че диарията може да е знак, че страдате от някакъв вид тревожно разстройство. Много често хора, коиото страдат от необяснима диария, са подложени на постоянен стрес или имат симптоми на тревожно разстройство

Кои са причините за диарията?

Много от точните причини за тревожността и нейните симптоми все още не са известни. Основната причина, поради която тревожността причинява диария, обаче, е начинът, по който тялото реагира на системата „бий се или бягай“. 

Тревожността активира тази система, когато няма външен дразнител. Стресът причинява покачване на адреналина в организма, което преразпределя начина, по който се движат водата и кръвта в тялото. Преразпределянето означава, че вашият храносмилателен тракт не филтрира правилно водата, което води до нарушения в изхожданията. Освен това тялото ви забавя храносмилателния процес, което също допринася за появата на диария. 

Има и допълнителни фактори. Например, тревожността ще увеличи в значителна степен физическия натиск върху стомаха ви и това може да е причината тялото ви да не обработи добре храната. Всичко това може да доведе до проблеми като диария или други стомашно-чревни нарушения като Синдром на дразнимото черво

Колко често се появява диарията?

Хората, които страдат от постоянна тревожност, могат да получат диария по всяко време. При някои тя се явява ежедневно, други са предразположени към нея, когато консумират храни, които организмът им по принцип обработва по-трудно.

Проблемите с храносмилането също са често срещани при хората, които страдат от паник атаки. Те могат да бъдат толкова тежки, че натоварват с голяма доза стрес тялото изведнъж и по този начин натоварват много гастрочревната система. Така че няма определено подходящо или неподходящо време за появата на диария, в повечето случаи тя е свързана с моментите на кризи на тревожност.

Как да се справим с диария, причинена от тревожност?

Консумирането на храни, които са здравословни за вашата гастрочревна система – богати на фибри и с ниска киселинност, е добра отправна точка. Това обаче няма да е достатъчно, за да изчезне диарията поради нейната природа. Медикаментите срещу диария са ефективни в някои случаи. Независимо от тях човек трябва да лекува симптомите на тревожност. Само когато те изчезнат, ще изчезне и диарията. Това включва промяна на много от навиците ви, което трябва да е дългосрочно. Те могат да включат повече физически упражнения, избягвайте да се концентрирате върху проблемите на стомаха си, тренирайте дишането си. Последно – трябва да се изправите срещу своята тревожност и да потърсите евентуалните причини за нея. Изработете си техники за нейното преодоляване.

Източник: Сalmclinic

Гастроентерология Обща медицина Психиатрия Хранене и диететика Диария Синдром на дразнимото черво Диария диария симптоми лечение на диария причини за диария диария при деца хронична диария остра диария чревно разстройство стомашно-чревно разстройство хранене при диария Диети и здравословно хранене Синдром на дразнимото черво диета при диария диария и тревожност диария лекарства диария при възрастни диета при разстройство лечение на остра диария разстройство диария разстройство лекарства разстройство симптоми разстройство лечение хранене при разстройство разстройство при бебета разстройство при деца

Коментари