Публикация

Обездвижването също е причина за травми


Д-р Росица Шейтанова, физиотерапевт в Медицински център „Здраве за всеки”, за поведението и подхода към най-честите травми, които се получават през зимата.

Типичните травми са няколко. Най-срещаната е счупване на китката. Причината е, че когато се подхлъзне, първият естествен рефлекс на човека е да се подпре с ръката си на земята. Така цялата тежест на тялото пада върху ръката и се получават фрактури на гривнената става.

Следваща по честота е фрактурата на шийката на тазобедрената става, която за съжаление е много тежка и сериозна, като тя се среща при по-възрастните, при страдащите от остеопороза или в случай на по-лошо падане при млади хора.

Получават се нерядко и счупвания на глезена. Има, разбира се, и травми, свързани с практикуването на спорт. При скиори най-типична е фрактурата на колянна става, тъй като тя не е защитена от ски екипите и оборудването.

Много често има усуквания колянната става - при рязко спиране или падане, както и травми на бедрена кост, на капачката.

Какво трябва да правят хората при травма?
Обикновено, когато е счупване, болката е драматична, пострадалият веднага трябва да се обърне към най-близката болница. Това е спешен случай, който се покрива безплатно от всичките спешни звена в страната.

 Има ли силна болка, подуе ли се ръката, посинее ли, почти 100% това означава фрактура и човек трябва да потърси лекар.

Може едно най-обикновено навяхване според пациента да се окаже счупване след рентгенова снимка. Има фрактури, които протичат не с отчупване на костен фрагмент, а само с така нареченото спукване, фисура – т.е. леко спукване без разместване. Границата е много малка между едното и другото състояние. Някои фрактури протичат като изкълчване.

Има ли общи фактори, които могат да ускорят или да забавят процеса на възстановяване?
Младите хора се възстановяват много по-бързо. Те просто нямат проблеми – за 2-3 седмици ние ги довеждаме до напълно здраво състояние и те тръгват на работа. Хората с остеопороза и пациентите с други заболявания като диабет или хипертония се възстановяват по-бавно, защото оросяването на крайниците е по-сложно. Има усложняващи допълнителни фактори, не всички процедури са показани при остеопороза.

 Има забранена физиотерапия при това заболяване. Наблягаме на лазер терапията - тя доста стимулира костите при остеопороза, кинезитерапията, специализирани техники. Препоръчваме мазане с билкови препарати, които не загряват и не охлаждат, но лекуват, например Неокс.

Трябва ли да се спазва някакъв режим след възстановяването?
Хубаво е при напълно възстановяване да започне един по-активен двигателен режим и начин на живот. Трябва да се спортува, за да може костната система и мускулите да са подготвени за по-големи натоварвания. Много травми се получават след игра на мач по кварталните градинки.

 Това се случва на хора, които са обездвижени, работейки с часове в офисите, но решават една вечер да се съберат в квартала и да поритат. Идеята е чудесна, но те не отделят време за предварителна загрявка. Тогава се започва късане на ахилесови сухожилия, менискуси, странични връзки.

Човек трябва адекватно да се подготви за съответния спорт. И ако човек поддържа на ниво костно-мускулната си система и в тонус, рискът от фрактури става минимален.

Коментари