Публикация

За последните три години ВМА е намалила дълговете си с 27 млн. лв.

Военномедицинската академия е в топ 3 на най-предпочитаните болници в страната


Военномедицинската академия (ВМА) е в топ 3 на най-предпочитаните болници в страната. На първите две места са университетските болници в Пловдив и във Варна. 

Това заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. Николай Петров в студиото на „Денят започва“ на БНТ.

Въпреки че в София най-много пациенти търсят помощ и лечение във ВМА, здравната каса разпределя по-малко средства за тази болница, в сравнение с други. 

Проф. Петров даде пример с военната болница в Плевен, която получава пет пъти по-нисък бюджет от районната здравна каса. Въпреки че е абсолютно съпоставима като брой легла, специалисти и обем дейности с други две лечебни заведения в града. 

„Този малък бюджет, който се дава за нашата болница там, води до две последствия. Първото е пациентите да бъдат връщани след всяко 12-13-то число на месеца и те отиват в друго лечебно заведение, а не в това, което са избрали. И второто последствие е, че самият медицински персонал, когато е принуждаван да спира работа на 12-13-то число, ще напусне и ще отиде в другото лечебно заведение. Ето ви един начин за индиректно регулиране на пазара“, каза началникът на ВМА. 

Ръководството на Военномедицинската академия успява ефективно да управлява средствата, които получава от касата.

„Ние дългове не трупаме, но сме принудени да се съобразяваме. 

През първите шест месеца на 2014 г. Военномедицинската академия прави 23 млн. лв. нов дълг, през 2015 г. – 10 млн.лв., а през 2016 г. сме на минус 27 ( с тях са погасени стари дългове). Това означава ефективно управление на финансовите средства“, посочи проф. Петров.

По думите му подобни резултати се постигат единствено с откритост и прозрачност, когато максимален брой хора знаят на каква цена са купува, защо се купува, откъде се купува и до какъв процент е рентабилно в работата на болницата.

„Това всъщност е основното противоречие в здравеопазването - когато лекар трябва да мисли за рентабилност. Защото всяка мисъл в тази посока води до компромис с другата посока - хуманната и лечението“, коментира още началникът на ВМА.

Защо става така, че в здравеопазването влизат все повече пари, а всички в системата са все повече недоволни, вижте разговора в студиото. 


Коментари