Публикация

Чували ли сте за ПАЛЕО диетата?

Режимът на хранене включва прости ястия, осигурява ситост през целия ден и най-вече влияе благотворно на здравето


Палеолитната диета /ПД/ е известна още като диетата на каменната епоха, диета на ловеца и събирача, диета на пещерния човек. Значи ли това, че от последователите на този „лайф стайл” се очаква сутрин призори да се измъкнат от пещерата, после да вървят до храната едни 5-10 км, да се състезават за нея с кръвожаден хищник и накрая, ако все пак са победители в заниманието, да занесат сами до вкъщи едни 20-30 кг вечеря.

Е, чак пък това...

ПД се опитва да копира начина на хранене на ранните хора, зародил се около 2,5 милиона години преди новата ера, до преди 10 000 години, когато е възникнало първичното земеделие. Подобно на вегетарианството и на разделното хранене, палеолитната диета е модел на хранене, а не диета в смисъла на калорийно ограничаващ режим. И не става въпрос за някаква „нова мода”. Като режим на вече 40 години, пещерната диета е обстойно изследвана и е променяна във времето. Еволюционната медицина, която е базово направление в изучаването на произхода на заболяванията, отделя сериозно внимание на палеолитната диета. Още през 1975 г. Уолтър Вогетлин – именит гастроентеролог,  свързва палеолитното хранене с отсъствие на болести на храносмилателната система. В книгата си той твърди, че хората сме "хищници" и сме оцелели благодарение на свръхбогата на протеин диета.

Течението „Палео“ си има „гуру”-  д-р Лорън Кордейн, преподавател във факултета за здраве и физически упражнения в Калифорнийския университет /ако вече сте заинтригувани, време е да го посетите виртуално на www.thepaleodiet.com  - изключително приятен учен, като го видите, ще се убедите, че диетата действа добре/.  И така, д-р Кордейн с времето се ужасил от лавината програми, които отричат една или друга храна, а всъщност разчитат на глад. Така че обобщил изследванията си в областта на антропологията и предложил програма за хранене, която да включва прости ястия, да осигурява ситост през целия ден и най-вече да влияе благотворно на здравето. Казва, че само преписал менюто на предците ни, включил продуктите, за които сме създадени от природата. А това са на първо място всякакви нетлъсти меса и риби. Защо нетлъсти? Защото предците ни са си ги осигурявали от дивата природа, животните не са били изкуствено охранени и пълни с мазнини. Това е много важно да се отбележи. Режимът включва много пресни плодове и зеленчуци, яйца и изключва всички рафинирани въглехидрати, продуктите на модерното земеделие, зърнените, бобовите култури, млечните продукти и варивата.

Ако вече искате да сте ПАЛЕО:

  • Консумирайте само истински и естествени храни, които могат да се намерят в природата и да се ядат без значителна термична обработка.
  • Консумирайте само натурални храни, продукт на биоземеделие, за чието
  • отглеждане не са употребявани стероиди, антибиотици, костно брашно, нитрати и генномодифицирани организми.
  • Ограничете термичната обработка до базовите процеси варене и печене.
  • Не консервирайте храната - сушете и замразявайте, респективно не консумирайте консервирана храна.
  • Не консумирайте модерни подправки, консерванти, овкусители и други продукти.

Без да изпадаме в подробности да посочим най-важното, за което има научна фактология.

Доказаните ползи са:

  • Палеолитната диета е по-задоволяваща апетита по отношение грам храна за калория в сравнение с популярната, препоръчвана концепция за Средиземноморската диета при хора с исхемична болест на сърцето. Навярно ще е така и при здрави мъже и жени;
  • След тримесечни изследвания е забелязано, че ПД подобрява инсулиновата чувствителност при болни от диабет тип 2, подобрява гликемичния контрол и намалява редица сърдечно-съдови рискови фактори в сравнение с препоръчваната класическа диета при диабет 2;
  • Снижава кръвното налягане.

И за яснота един пример за дневно палео меню:

Закуска : омлет със спанак и гъби,

Преди обяд: Шепа плодове,

Обяд : Пъстърва на скара, голяма смесена салата с дресинг от лимонов сок и зехтин,

Следобедна закуска: сурови моркови и ябълки,

Вечеря : Печено пиле, варени броколи, салата с домати

Логично, като всяко течение в диетологията и това си има доста критици. Особено по въпроса с отричането на млечните продукти /б.а.- А калций откъде?/ и на зърнените храни /б.а.- Хайде стига с този глутен - по-малко от 5% от хората имат непоносимост към него, а само 1% диагноза цьолиакия - заболяване на храносмилателната система, при което болните имат непоносимост към белтъка, известен като глутен, който се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемика/.

И сега, в последните редове, предполагам имам право на малко лично мнение. Е, аз имам дни, в които съм абсолютно палео, но в сряда бях веган. В неделя - в неделя валеше и цял ден гледах стари филми, без да гледам какво вадя от хладилника. Въпреки че съм лекар, знам че мога да си позволя и такъв ден понякога.

Наслаждавайте се на живота! Само това знам със сигурност. 

Коментари

Чувала съм и ми е странно как понякога хората изобщо не мислят като почнат да спазват диета - как може да съпоставим диетата на пещерния човек с тази на днешния човек, който живее един доста натоварен и стресиращ живот. Предполагам, че да те гони голям хищен бозайник сигурно също е стресиращо, но все пак нека бъдем реалисти. Днешния човек е много по-изнежен.

Мария  Попова
22 авг 2016 13:45

Напълно подкрепям последното изречение :) още повече, че почти няма вероятност да попаднеш на истински и естествени храни