Публикация

Полипите на дебелото черво често се развиват без симптоми

Полипите на дебелото черво често се развиват без симптоми

Стомашните оплаквания, които карат хората да се насочват към гастроентеролог, се дължат на много различни заболявания.Наблюденията ми показват, че в последно време зачестяват случаите на смущения при дефекация и кръв в изпражненията. Тези симптоми притесняват пациентите и те търсят специалист, който да уточни диагнозата.В МЦ „Матев“ разполагаме с модерна ендоскопска апаратура за гастро- и колоноскопия, два ехографа, а операционната зала е оборудвана за инвазивни процедури. Това ни позволява да поставим точната диагноза и да предложим подходящото лечение.

Основен рисков фактор за развитието на редица стомашни заболявания е Хеликобактер пилори (Helicobacter Pylori). Тенденцията сочи, че голяма част от пациентите са положителни за бактерията, а тя е в основата на патологията на стомаха – като се започне от обикновен повърхностен гастрит, мине се през ерозии и язви и се стигне до новообразувания на стомаха. Симптомите обикновено включват стомашни болки, подуване на корема, повръщане.


Полипите на дебелото черво са друга честа диагноза в моята практика.Все още не е напълно изяснена причината за тяхното развитие, но като предразполагащи фактори се посочват начин на живот, възраст, фамилна обремененост, някои хронични възпаления. 

В много от случаите при полипите на дебелото черво липсва изявена симптоматика и те се откриват по време на профилактичен преглед -  чрез директен оглед на колона (колоноскопия) или чрез образно изследване. Ако полипът e до 3 см, той може да бъде премахнат веднага. Отстраняването (полипектомия) става чрез бримка, прекарана през гъвкавите апарати или с електронож. Предимството на инвазивните методи, че те се понасят по-лесно от пациентите, а възстановяването е по-бързо.

Около 45 дни след интервенцията, пациентът трябва да си направи контролен преглед, а проследяването продължава през следващите 2-3 години, в зависимост от резултатите от хистологията. Разбира се, при всички болни е нужна някаква промяна в начина на живот. В зависимост дали патологията е на стомаха или на дебело черво, се препоръчват различни видове диети или начин на хранене. 

Най-важна обаче остава профилактиката, тъй като връзката на полипите с рака на дебелото черво е ясно доказана. Ако се открият и премахнат навреме, се елиминира рискът от трансформирането им в злокачествено образувание. Освен в МЦ „Матев“ в Стара Загора, работя и в МБАЛ „Хасково“.   Впечатленията ми са, че има голяма разлика в здравната култура на хората от двете области. Така например Старозагорска област пациентите стигат до специалист сравнително навреме, което прави прогнозата от лечението благоприятна. Не така стоят нещата в Хасково, където болните идват късно, когато полипът е авансирал в карцином.

С д-р Валентин Вълканов можете да се свържете на тел. 0888 303 213 

Коментари