Публикация

Полипите на дебелото черво често се развиват без симптоми

Д-р Валентин Вълканов е специалист в областта на ендоскопските изследвания, като гастроскопии, колоноскопии и ехографии.


Стомашните оплаквания, които карат хората да се насочват към гастроентеролог, се дължат на много различни заболявания.Наблюденията ми показват, че в последно време зачестяват случаите на смущения при дефекация и кръв в изпражненията. Тези симптоми притесняват пациентите и те търсят специалист, който да уточни диагнозата.В МЦ „Матев“ разполагаме с модерна ендоскопска апаратура за гастро- и колоноскопия, два ехографа, а операционната зала е оборудвана за инвазивни процедури. Това ни позволява да поставим точната диагноза и да предложим подходящото лечение.

Основен рисков фактор за развитието на редица стомашни заболявания е Хеликобактер пилори (Helicobacter Pylori). Тенденцията сочи, че голяма част от пациентите са положителни за бактерията, а тя е в основата на патологията на стомаха – като се започне от обикновен повърхностен гастрит, мине се през ерозии и язви и се стигне до новообразувания на стомаха. Симптомите обикновено включват стомашни болки, подуване на корема, повръщане.


Полипите на дебелото черво са друга честа диагноза в моята практика.Все още не е напълно изяснена причината за тяхното развитие, но като предразполагащи фактори се посочват начин на живот, възраст, фамилна обремененост, някои хронични възпаления. 

В много от случаите при полипите на дебелото черво липсва изявена симптоматика и те се откриват по време на профилактичен преглед -  чрез директен оглед на колона (колоноскопия) или чрез образно изследване. Ако полипът e до 3 см, той може да бъде премахнат веднага. Отстраняването (полипектомия) става чрез бримка, прекарана през гъвкавите апарати или с електронож. Предимството на инвазивните методи, че те се понасят по-лесно от пациентите, а възстановяването е по-бързо.

Около 45 дни след интервенцията, пациентът трябва да си направи контролен преглед, а проследяването продължава през следващите 2-3 години, в зависимост от резултатите от хистологията. Разбира се, при всички болни е нужна някаква промяна в начина на живот. В зависимост дали патологията е на стомаха или на дебело черво, се препоръчват различни видове диети или начин на хранене. 

Най-важна обаче остава профилактиката, тъй като връзката на полипите с рака на дебелото черво е ясно доказана. Ако се открият и премахнат навреме, се елиминира рискът от трансформирането им в злокачествено образувание. Освен в МЦ „Матев“ в Стара Загора, работя и в МБАЛ „Хасково“.   Впечатленията ми са, че има голяма разлика в здравната култура на хората от двете области. Така например Старозагорска област пациентите стигат до специалист сравнително навреме, което прави прогнозата от лечението благоприятна. Не така стоят нещата в Хасково, където болните идват късно, когато полипът е авансирал в карцином.

С д-р Валентин Вълканов можете да се свържете на тел. 0888 303 213 

Коментари