Публикация

НЗОК иска от производителите да свалят цените на лекарствата

Надзорът на касата ще заседава на 31 август


Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще дискутира с производителите на лекарства какви отстъпки те могат да направят в цените на медикаментите, реимбурсирани от нея.

Това ще стане на заседание на надзорници на 31 август, информира в. „Монитор“.

През миналата година въпреки амбициите такава договореност не бе постигната, припомни надзорникът от квотата на здравноосигурените д-р Иван Кокалов. Сега амбицията е да се постигнат отстъпки, за да не излезе касата на дефицит, особено с лекарствата за онкоболни и пациентите, засегнати от заболявания на кръвта, тъй като това са едни от най-скъпи медикаменти, пояснява надзорникът, цитиран от изданието в днешния си брой.

Като мярка да не излезе на червено за тази година, с решение на оперативното ръководство касата реши да свие с 30% парите за онколекарства за август и септември. Това стана ясно от разпореждане на нейния подуправител Иванка Кръстева. 

Всекидневникът отбелязва, че то е направено зад гърба на Надзорния съвет. С него се разпорежда чиновници на районните каси да правят всекидневни проверки в онкологичните болници, отделенията по онкология в лечебните заведения и в комплексните онкологични центрове, както сега се наричат бившите диспансери за пациенти с рак. Същевременно им се вменява не само да преглеждат документацията, но и да разпитват пациентите какви препарати са им вливани.

Пред „Монитор“ заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който е и в Надзорния съвет на касата от квотата на държавата, заявява, че това се прави за ограничаване на паралелния износ.


Коментари