Публикация

Все повече европейци предпочитат болниците у нас

Най-често посещават кардиолог, зъболекар, поставят си импланти


Увеличава се интересът на граждани от Германия и други западноевропейски страни към медицинския туризъм у нас.

Това сочат наблюденията на интернет портала за здравни услуги Ofertomed.bg, който предлага оферти с големи отстъпки в много български лечебни заведения.

Търсят се предимно сертифицирани болници, а най-голям интерес има към стоматологичните услуги, кардиологията, имплантите.

След политическите сътресения в Турция, броят на запитванията за медицински услуги у нас от чужбина се е увеличил осезаемо. Страната ни обаче няма шанс да я измести като дестинация за такъв тип туризъм, каза Христо Петков – управляващ партньор в здравния портал, цитиран от БНР.

Около 30 милиона души ползват услугите на медицинския туризъм. Оборотите са около 150 млрд. долара годишно и това расте. Турция е на 10-о място в света като дестинация за медицински туризъм. Можем, естествено, да отворим нашите болници малко повече към хора от Западна Европа и от целия свят към този вид туризъм и да започнем отнякъде.

Има интерес, има възможност в момента българските болници наистина да покажат, че имат сертификати, че имат добър маркетинг, че могат да се справят с увеличен брой пациенти от цял свят“, коментира Христо Петков.

Според него у нас има „изключително подготвени болници“, които могат да отговорят на интереса. „Имаме изключително добра апаратура и подготвени лекари, така че България има готовност. Това е изгодно за лечебниците, тъй като клиентите не идват по здравен фонд или различни пътеки, а плащат цялата услуга в самата болница“, поясни той.

Христо Петков допълни, че българи, които живеят в чужбина, купуват онлайн ваучери за здраве, които дават на родителите си или посещават здравни заведения, когато се прибират у нас за почивка. 

" }-->

Коментари