Публикация

Има храни, които провокират мигрена

Кои храни могат да предизвикат мигренозен пристъп - спеицалистът по хранене и диететика д-р Цветанка Янакиева


Едни от основните хранителни причинители на мигрена е храната, която съдържа амини. Амините са биологично активни вещества, които първо стесняват, а след това разширяват съдовете на мозъка. В следствие на това стесняване и разширяване възниква и болката. Към амините спада тираминът. Тираминът е веществото, което придава вкуса и аромата на скъпите вносни сирена, шунката, пушената риба, колбасите и други месни и рибни изделия, маринади, сосове. Тирамин се съдържа и в някои плодове като цитруси, ананаси, банани, в някои видове ядки.

В човешкия организъм тираминът се конкурира с един от важните медиатори в главния мозък – серотонина като го измества от рецепторите му. Нарушаване на обмяната на серотонина може да бъде причина за главоболие.

Още за главоболието и храните, които го провокират, както и съветите на специалиста д-р Цветанка Янакиева как да го избегнете, четете ТУК


Коментари