Публикация

Пациенти алармират за нередности с онколекарствата

Медици си присвоявали част от медикаментите за химиотерапия


Медици от онкоцентрове спестяват от лекарствата на болните и продават останалото, пише в днешния си брой в. „Всеки ден“.

Пациенти алармират пред всекидневника, че на раковоболните се вливат само две трети от количеството препарати, нужни за химиотерапия. Те твърдят, че с остатъка от изписаните и платените от здравната каса лекарства се върти търговия на черно.

Вестникът отбелязва, че здравната каса се опитва да ограничи разходите за онколекарства. Разпоредени са проверки във всички центрове - инспекторите трябва да проверяват документацията и да броят опаковките. През третия ден, най-късно до 14:00 часа, те трябва да докладват в НЗОК какво са видели и дали са засекли злоупотреби. „Това вбеси болниците и те заявиха, че се прави опит да се ограничи изписването на медикаменти, които касата плаща, с една трета.

Всъщност обаче се оказва, че проверката е заради зачестилите напоследък сигнали от пациенти с рак за „спестяване“ на част от медикаментите и препродаването им на черно. Така онези, чиито протоколи се забавили, можели да си платят кеш вливанията“, посочва изданието и допълва, че порочната практика не е нова. 

В статията се припомня, че в края на миналата година здравният министър д-р Петър Москов обеща да сложи край на тези злоупотреби. Тогава бе засечена майка на медицинска сестра в онкологичен център да продава скъпите медикаменти на фирма, а тя да ги препродава на други болни. При проверката бе доказано, че жената е мамила болните пациенти, че им прелива животоспасяващи медикаменти, а е прибирала лекарствата и ги препродавала чрез посредник.

„Лекарствата за раковоболни не се разпространяват в търговската мрежа и се отпускат само по лекарско предписание, като за целта се оформят протоколи. Те са много скъпи и се заплащат изцяло от НЗОК. Затова експертите са заинтересовани да контролират изразходването им. Те обещават, че в края на септември ще обявят резултатите от проверката и дали са засекли нови злоупотреби, както твърдят в жалбите си онкологично болните пациенти“, допълва „Всеки ден“.

Коментари