Публикация

Симптомите на разширените вени се появява още преди те да станат видими

Разпознайте симптомите - съвети на специалиста от Отделението по съдова хирургия в МБАЛ Бургас и МЦ „Св. Николай Чудотворец“ д-р Борислав Тръпчев


 Дори в нулевия стадий, когато няма видими разширени вени, хората имат оплаквания – тежест и отоци в краката, нощни крампи, мравучкания, сърбежи и това ги карат да отидат на лекар. Тези оплаквания се засилват изключително много през лятото. Летният сезон се счита за "сезон на разширени вени" и оплакванията на хората с хронична венозна недостатъчност се увеличават.  Задължително е хората, които вече имат такава диагноза, през  да посетят съдов хирург, за да се види дали има развитие на заболяването, ако е необходимо да се промени терапията.

Всеки човек, който има такива оплаквания, може първо да се отнесе към личния си лекар. Той ще прецени дали те са от венозен произход  и ще изпрати пациента на съдов хирург. Но пациентът и директно може да посети съдов хирург, ако е 100% сигурен, или в семейството има хора, които боледуват от разширени вени.

Вижте съветите на специалиста  от Отделението по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас  и МЦ „Св. Николай Чудотворец“ д-р Борислав Тръпчев за разпознаване на симптомите на разширените вени, профилактиката и лечението им.

Коментари