Публикация

152 лекарства са отпаднали от позитивния списък тази година

Няма опасност пациенти да останат без лечение, според проф. Николай Данчев


От началото на годината до 31 юли от позитивния лекарствен списък са изключени 152 лекарства. 

Това съобщи проф. Николай Данчев, председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, пред БНР.

Българският пациент е в голяма степен защитен да не остане без нито едно лекарство от дадена група в своето лечение. По закон фирмите са длъжни да уведомяват Министерството на здравеопазването година и половина преди изтеглянето на даден медикамент от пазара и търсенето на негов заместител“, посочи проф. Данчев.

Той поясни, че изключването на медикаменти от списъка се налага както заради изтекли разрешения за употреба у нас, така и заради движението на цените в сравнителен план с европейските страни и изискването да се вземе най-ниска цена. Лекарства отпадали и заради нисък пазарен дял, под 1%.

Явно лекарите имат традиции в изписването по търговски марки, а не по международно непатентно име и дори много евтини референти не могат да се наложат на нашия фармацевтичен пазар при лекарствата, които се реимбурсират за домашно лечение“, коментира проф. Данчев.

Фирмата, която изтегля дадено лекарство от пазара, трябва мотивирано да предупреди съответните инстанции 18 месеца преди това. 

„Процедурата при включване на нови лекарства също е много добре разработена и изключително прозрачна. Големи проблеми в списъка на здравната каса възникнаха последните 3-4 години и с всяка година се задълбочават с добавянето на биологичната терапия, най-вече в онкологията, редките болести и лечението на ревматоидния артрит. Разходите нараснаха главоломно“, каза проф. Данчев.

Той допълни, че не е против иновативната терапия, но в някои случаи се прекалява с нея, средствата за нея са огромни, а резултатът не винаги е ясен. Имало, разбира се, и върхови достижения в медицината - при лечението на рак на гърдата, при хепатит С и други.

Коментари