Публикация

Тези сковаващи болки в кръста

Колко ни дели от първият сигнал на болката до диагнозата – дискова херния? Нима някой вярва, че дисковата херния се получава в момента, в който се появи болката?


Сковават те като в менгеме – не можеш да се обърнеш! Чувстваш се половин човек. Някой друг има контрол над теб и това е Болката! Болките в кръста са второто по честота неврологично заболяване – след главоболието. В България от болки в кръста се оплаква всеки трети човек.

Болката, която сковава кръста всъщност идва от притискането на нервите в гръбначния стълб. Това е състоянието, при което междупрешленните дискове се увреждат, разкъсват се и започват да притискат гръбначния мозък и гръбначните нерви. Това е така познатата ни дисковата протрузия или дискова херния. Нека си представим диска като една поничка с пълнеж, в която меката част е пълнежа, а пръстеновидните влакна са тестото. Когато имаме дискова херния, част от пълнежа (ядрото) излиза извън тестото (пръстеновидните влакна) и създава проблеми, когато докосва корена на нерва. Един ден, конкретно събитие предизвиква дисковото вещество да излезе извън пръстеновидните влакна и когато то докосне корен на нерв започва болката. Тя може да бъде под формата на болки в кръста, ишиас, болки във врата, ръката, скованост и изтръпване и т.н. Съществуват много термини, които принципно означават едно и също - дискова херния, дискова протрузия,  дископатия, изместен диск, възпален диск, счупен диск и т.н.

Навременната диагностика и правилните стъпки за лечение могат да ни помогнат да избегнем операцията. От края на май месец в София успешно работи първата в Европа Американска клиника за гръбначни заболявания (American Spinal Clinic). Клиниката  представя интегриран модел, който е символ на бъдещето на физикалната медицина. Рехабилитационното оборудване, с което работи клиниката е единствено в Европа. С него се извършват процедури по спинална рехабилитация, съчетаващи най-доброто от западната медицина, физиотерапията и хиропрактиката. Лекарите в клиниката са специализирани в лечение на сколиозни изкривявания със стойности от 5 до 45 градуса при по-тежките случаи.

За разлика от България, хиропрактиците в САЩ преминават интензивно обучение. Образователната програма на американските хиропрактици включва повече практически занятия по анатомия от тази на другите лекари. Това обучение им позволява да получат уникални знания за гръбначния стълб и неговата биомеханика, защото знанието как нещо е проектирано да работи, носи разбирането как ефективно да бъде поправено.

За да се постигне ефективно лечение на гръбначните заболявания, трябва да се преодолеят бариерите на меките тъкани. За преодоляване на тези бариери и фиброзна тъкан, в Американската Клиника за гръбначни заболявания се използват уникални технологии: симулатор на мускулите на торса, уред за У-образна тракция, уред за тракция на шийния отдел, уред за вибрационно разтягане и стол за активна рехабилитация. Предоставят се стандартизирани процедури за третиране, но и се обръща специално персонално внимание на всеки пациент чрез индивидуална програма. Лекарите в клиниката са специализирани в лечението на: сколиоза; дискова херния; мигрена и главоболие; болки в гърба, болки във врата, болки в краката и ръцете; ишиас; синдром на карпалния канал; неуспешни операции на гърба, както и други заболявания свързани с гръбначния стълб, мускулите и нервите.

Ранната диагноза в клиниката е гарантирана едновременно от прецизния клиничен преглед и от допълнителните образни изследвания. Първоначалната консултация в Американска Клиника за гръбначни заболявания е безплатна и може да бъде заявена и онлайн. 

Коментари