Публикация

Спинална декомпресия под компютърен контрол

Гръбначния стълб бавно и внимателно се разтяга, като така се освобождава напрежението върху компресираните дискове и прешлени и не се допуска увреждането им


Източник: Medical News

Скоро след откриването си Американската клиника за гръбначни заболявания в София вече работи с натоварване, което е надминало и най-смелите очаквания на създателите й. Графиците са запълнени за месеци напред, а над 70% от хората, които търсят помощ идват тук поради оплаквания от дископатия.

Вероятно едно от обясненията се крие във факта, че лечението, което прилагат специалистите по хиропрактика от екипа на д-р Майкъл Фарел е неоперативно и се понася леко. Освен, че са били водени от желанието да получат щадяща и ефективна терапия, пациентите на Американската клиника със сигурност са били заинтригувани от един друг не дотам известен факт.

Той се крие в използването на модерни компютърни технологии, водещи началото си от програмите на НАСА, които, съвсем обяснимо, не са толкова добре познати на хората, в това число дори на специалистите.

Тук ние не „разтягаме“ пациента от първия миг, в който попадне при нас, а започваме с меки похвати, които целят да отпуснат гръбначната мускулатура, обясняват от клиниката. Казано на обикновен език, при нас терапевтичният процес  се управлява и контролира от компютърен софтуер, а първата стъпка по пътя към изцелението се нарича просто „отпускане“. За незапознатите може и да звучи странно, но за специалистите това въздействие е особено важно, защото отпускането на мускулатурата на гръбнака е най-същественият компонент на  подготовката за основната манипулация – декомпресията.


Включването на отпускането като старт на лечебната процедура е един уникален подход, който оставя далеч в миналото грубите масажни похвати и добре познатото незабавно разтягане, което освен неприятни усещания, крие и много рискове за болния. А декомпресията под компютърен контрол позволява на гръбначния стълб да бъде бавно и внимателно разтегнат, като така се освобождава напрежението върху компресираните дискове и прешлени и не се допуска увреждането им.

Компютърът, който е прикачен към апаратурата разполага със специално разработен софтуер, който следи с математическа прецизност реакциите на тялото и дозира натоварването според конкретната нужда в конкретния момент.

И най-малката промяна в състоянието на пациента се улавя от техниката, а това позволява процедурата да бъде строго индивидуализирана и максимално безопасна за него, обясняват от . Постоянното измерване и отчитане на реакциите дава възможност не само да се прилага правилно третирането, но и да се избегнат негативните последици от претоварване.

Обратната връзка към компютъра прави средно 14 замервания в секунда, отчитайки реакцията на гръбнака и мускулатурата му.

Така машината може да изключи веднага, ако усети напрягане и да избегне прекомерно разтягане. Обикновен пример: Ако кихнете, докато сте подложени, мускулатурата Ви се стяга неволно и ако уредът, с който се прилага декомпресията, не отчете това, рискувате да получите разтягане. При нас това е недопустимо.

Според експерти в областта този вид лечение е изключително подходящо не само за пациенти с оплаквания от болки в гърба и кръста, но и при дискови протрузии и дискови хернии, ишиас, радикулити, а така също и при упорити главоболия и мигрени.

Подходът, който използваме, е изключително комплексен, като ние разглеждаме цялото тяло като свързани системи.

За да започнем лечението на пациент с дискова херния, то ние подхождаме постепенно, на няколко етапа.

Преди няколко седмици при нас дойде пациент на 38 години, с оплакване от силно главоболие, придружени от болки във врата и кръста.

След първоначалната консултация и преглед се оказа, че пациентът има загуба на извивката на врата – кифоза с 4.5 см изместване на главата извън торса.

Започнахме третирането на пациента и след първия контролен преглед, който се случва след 12-тата процедура, пациентът вече е с извивка в нормална посока от 10 градуса (нормалната извивка е 45 градуса), и главата от 4.5 см изместване е върната до 1 см.

Това е само първият етап, след който ще продължим към гърба и ще започнем третирането и на дисковата херния.

Така постъпваме с всеки пациент, който ни поверява здравето си – отговорно, с ясна оценка на всички детайли и прецизно определяне на всички етапи от лечението в тяхната последователност и продължителност във времето.

Коментари