Публикация

Д-р П. Москов: Не е проблем МЗ има фирма за търговия с лекарства

Държавата щяла да се намесва при липса на лекарства на пазара, най-вече за такива без аналог


Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов заяви, че не вижда никакъв проблем в това държавата, МЗ да има собствена търговска фирма, която да може да се намесва, когато търговският интерес по отношение на лекарствата преобладава над обществения.

„Няма никаква причина държавата да няма възможност в лицето на собствено търговско дружество да осигурява по начин, по който държавата може да прави това – лекарство, главно става въпрос за лекарства без аналог, когато търговецът някак си не вижда достатъчно полза в това”, заяви д-р Москов, цитиран от БГНЕС.

Възможността държавата да се намесва била предвидена, по думите на министъра, в Закона за лекарствата. Тази седмица той щял да мине на окончателно одобрение от ръководството на министерството, след това да бъде пуснат за публично обсъждане и септември месец да влезе в Народното събрание.

Здравният министър съобщи още, че ведомството е в много напреднала фаза за подписване на споразумение за съвместни договаряния на медикаменти, особено с Румъния.

„Идеята за най-ниската публична цена на лекарство всъщност отваря вратата за излизане на тези медикаменти. Смислената политика не е в това каква е публичната цена, която е записана на сайта на министерството и на Съвета по цени, а как здравната каса, министерството и държавата са успели да влезнат в тежки преговори и да се преборят за големи проценти и отстъпки”, каза д-р Москов.

Той информира, че за първото полугодие на 2016 г. лекуваните пациенти с онкологични заболявания са с над 5% по-малко, в сравнение със същия период на предходната година. Разходите за лечение обаче са нараснали с 25,7%, без да има нови терапии.

Именно по тази причина, според министъра започналите проверки на здравната каса в онкоцентровете са необходими, и трябва да се адмирират.

Днес правителството одобри промени в постановлението за създаване на Център „Фонд за лечение на деца“. 

Коментари

Държавата се води от обществения интерес, така е! Всеки обществено заинтересуван го усеща.

Милен  Цветанов
24 авг 2016 17:23

Аз като лаик подкрепям идеята, защото има сфери в живота ни, за които държавата задължително трябва да е на линия и да гарантира обслужването на хората, както е по целия свят особено в здравната сфера. Защото по презумпция частника се води от комерсиалния интерес, докато държавата от обществения. Разликата между двата интереса е огромен! За някои звуча наивистично, но дори и в нашата държава е вярно.