Публикация

ТЕСТВАТ ШОФЬОРИТЕ НА „ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ“ - ВАРНА ЗА СЪННА АПНЕЯ

Преди да се стигне до провеждане на изследвания всеки водач ще трябва да попълни скринингова карта . Тя ще послужи за ориентир кой се нуждае от допълнителна консултация.


Шофьорите на общинския превозвач „Градски транспорт“ ще бъдат тествани за сънна апнея. Изследването на водачите е част от инициатива на Българското дружество по обструктивна сънна апнея и хъркане и Медицински университет-Варна. Това стана ясно на заседание на комисията по транспорт към местния парламент, предаде репортер на Moreto.net. Идеята представи доц. Марио Милков, който е председател на дружеството и е част от учебното заведение.

„Искаме в най-кратък срок за първи път в България да се създаде регистър за шофьори, летци, капитани. След това да започне планово изследване на всички потенциални пациенти, които могат да страдат от сънна апнея. Идеята е това да се случва ежегодно, каквато е практиката в редица чужди държави. Между 65% и 70% от транспортните инциденти се дължат на заспиване зад волана.“, обясни доц. Милков.

Преди да се стигне до провеждане на изследвания всеки водач ще трябва да попълни скринингова карта . Тя ще послужи за ориентир кой се нуждае от допълнителна консултация. При нужда ще бъдат провеждани изследвания в Медицинския университет, разясни доц. Милков.

Всички в залата се обединиха около мнението, че инициативата би трябвало да обхване цялата страна, но трябва да бъдат направени и необходимите законодателни промени.

Източник: Moreto.net

Коментари