Публикация

Проф. Пилософ: Преписките във Фонда за лечение на деца ще се придвижват по-бързо

Българският дарителски форум не подкрепя промените в правилника за работа на фонда


Фондът за лечение на деца не е спирал работа нито за минута, въпреки сложните обстоятелства, в които се наложи да работи

Това каза директорът на фонда проф. Владимир Пилософ пред БНР.

Той подчерта, че от април досега всеки месец се провеждат минимум по две заседания на Обществения съвет, на които са представени голям брой заявления. „Решенията не са се бавили!“, категоричен е директорът на фонда.

Според него промените в правилника ще направят възможно решаването на въпроси, които досега не са били регламентирани. 

 „Процедурата по придвижване на една преписка, по стария правилник, който съществуваше, е около 50 дни. Нито едно дете, което е било планирано, включително от предишния екип, не е останало, без да получи лечение поради някакво забавяне във фонда.

Новите правила поставят една рамка на тези, които работят във фонда, която ще ги кара да придвижват преписките – това са детски съдби, семейни съдби – възможно по-бързо. Това е всичко! То донякъде се улеснява от факта, че в момента, в състава на администрацията на фонда работят хора, които имат медицинско образование и по-лесно могат да вникнат в проблемите, които има около всеки случай“, подчерта проф. Пилософ.

По думите му е разрешен и проблемът със заплащането на труда на преводачите в чужбина. Намалява се и времето за обработка на преписките. Предвидени са и резервни членове на Обществения съвет, за да има кворум винаги, тъй като с по-добрата работа на фонда ще се налагат по-чести заседания на органа. Регламентирани са и финансовите правила, на които трябва да отговаря настаняването на родителите, които пътуват с детето си в чужбина.

Договорът за наем на апартамент в Париж продължава да съществува, но от новото ръководство на фонда предпочитат да настаняват родителите в т.нар. „пансион на родителите“. Той е разположен непосредствено до болницата и това улеснява посещенията, а е и по-евтин, подчерта проф. Пилософ.

Българският дарителски форум обаче не подкрепя промените в правилника за работа на Фонда за лечение на деца, одобрени вчера от правителството.

Красимира Величкова от неправителствената организация подчерта пред БНР, че тези промени няма да оптимизират работата на фонда, както обяви здравният министър. Според нея се създават нови условия за забавяне при разглеждане на досиетата на децата, които кандидатстват за лечение.

Красимира Величкова допълни, че начинът, по който се работи във фонда, на практика, почти не се променя.

„В новия правилник, на практика, най-съществените проблеми в работата на фонда не се променят. Най-много деца кандидатстват за лечение в България, за поемане на медицински изделия, а те не се променят… Нашето предложение беше те да се прехвърлят към НЗОК, така че всяко дете да не се налага да кандидатства, когато има нужда от подобен тип лечение.

В правилника се регламентира НЗОК да издава формуляр С-2 за планово лечение в рамките на ЕС, но на практика няма как този правилник да регламентира сроковете, в които здравната каса ще се произнесе с решение“, подчерта тя.

Според Величкова промените в правилника няма да направят фонда по-бърз и по ефективен, но дават възможност за нови административни извинения.

„Нито един случай досега не е бил забавян заради забавено издаване на формуляр С-2“, отчете проф. Пилософ. Над 98% от случаите, които се разглеждат във фонда, не са такива, в които няколко дни забавяне заради решение на Консилиума биха имали значение за изхода от заболяването, изтъкна още той.

„По-добре е да се вземе разумно решение от специалистите, отколкото една администрация просто да си бърза да си свърши работата. Нали искаме да направим най-доброто за здравето на децата?“, допълни директорът на фонда.

Коментари