Публикация

Вода в коляното

Какво е това, симптоми, причини, лечение и превенция.


Излив в коляното, разговорно известно като вода в коляното, се получава когато излишна течност се натрупва в или около колянната става. Има много причини за подуването, включително артрит, нараняване на сухожилията или менискус или когато се събира течност в бурса. Това състояние е известно като препателарен бурсит.
Малко количество течност съществува в нормалните стави. При наличие на  артрит, особено възпалителен артрит като ревматоиден артрит се повишава абнормно количеството течност и коляното изглежда силно подуто. Течността се произвежда от тъканите, които са засегнати от артрит и ставата.


Симптомите :

Усещане за болка при изкачване на стълби, при ходене имате усещането, че не стъпвате с вашият крак, затрудняват се движенията при което следва харахтерно накуцване.
Признаците и симптомите на вода в коляното зависят от причината за натрупване в колянната става.
Коляното става видимо по-голямо от другото.Когато колянната става съдържа излишната течност, тя може да затрудни сгъването или изпъването на  коляното в определени случаи.


Причини за възникване на излива:


Причини за възникване на отока може да включват артрит, нараняване на сухожилията на коляното или инцидент, след който естествена реакция на организма е да се обгражда коляното със защитна течност.
Също така може да бъде заболяване или състояние. Видът на течността, която се натрупва около коляното зависи от основното заболяване, състояние или вида на травматично увреждане, което е причинило излишната течност. Подуванията могат в повечето случаи да бъдат лесно излекувани.
При остеоартрит или извършването на високо рискови спортове, които включват бързи и резки примени на посоката като футбол или тенис например е твърде възможно да се получи излив.
При наднормено тегло при затлъстели индивиди, колянната става е подложена на доста сериозно натоварване. Това води до по-голямо износване на ставата. С течение на времето, тялото ще произвежда наднормена ставна течност.
Най-честите причини за травматични колянни изливи са лигаментно-костните , менискусните наранявания и претоварването. Атравматична етиология включва артрит, инфекция, кристални отлагания и тумор. От съществено значение е да се сравни засегнатото коляно с незасегнатото.
Аспирация, известна също като артроцентеза е процедура, която включва изтегляне на течност от вътрешността на коляното за анализ, като например брой клетки, културата на бактерии и изследване на кристали, като пикочна киселина или калциев пирофосфат,  дихидратни кристали намерени при подагра или псевдоподагра.


Рентген или магнитно-ядрен резонанс, ще даде ясна представа за увредени тъкани и проблеми в коляното.

Ако коляното е подуто и зачервено е възможно възпаление, дължащо се на ревматоиден артрит или кристализиращ  артрит,  подагра или псевдоподагра или инфекция. Псориатичен артрит е  често недиагностицирана причина за подобни състояния. Пациенти с кожно заболяване псориазис могат да имат свързания артрит подтип наречен псориатичен артрит. Това артритно състояние има тенденция да се пренебрегва, дори при пациенти с диагноза псориазис.


Лечение:


Лечението варира в широки граници. От самолечение в домашни условия с лед, компрес и оточна позиция на крайника, до лекарска намеса чрез изтегляне на течността от коляното.Накрая, може да се наложи една серия от кортикостероидни инжекции, нестероидни противовъзпалителни средства и антибиотици за намаляване на възпаление или лечение на инфекция. Вашият физиотерапевт може да ви направи програма за активното възстановяване и натоварване на коляното.

Превенция:


Избягването на резки движения, подходяща екипировка, контрол при тренировките ще намалят риска от наранявания. Затлъстяването добавя натиск върху уязвимата колянната става, така че намаляване на теглото може да помогне.

Спортове , които са по-леки за коленете включват ходене, плуване, кънки, бейзбол, ски-бягане, както и колоездене (седалката трябва да е висока, на ниска предавка, като се избягват изкачванията по хълмове).
Изберете дейности, които да отговарят на вашите собствени сили и капацитет на колената и не забравяйте, че спортове, които особено силно натоварват  коленете включват футбол, спринт, футбол, ръгби, хокей, скуош, волейбол, баскетбол, ски спускане, тенис и джогинг или неща, които причиняват сътресения и усукване на коленете.


Коментари

иванка пеева
31 авг 2016 18:47

Моля, обяснете ми какво трябва да се прави, когато има изкуствена колянна става и се събира вода в коляното. Преди операцията имах само болки, вода не имало