Публикация

Уроинфекциите се завръщат, когато причинителите не са напълно отстранени

За рецидиви може да се говори, когато поне три пъти в годината настъпват смущения – най-често това се отнася за цистита при жените. Понякога има и реинфекция – това са случаите, когато веднъж е изолиран даден микроорганизъм, а следващия път се установяват още причинители

 

Кога рискът от уроинфекции е по-висок, възможно ли е рецидивите да се предотвратят и каква е ролята на препаратите на природна основа при лечението и профилактиката? На тези въпроси отговаря проф. Светослав Николов, ръководител на Клиниката по обща урология във ВМА, София

Уроинфекциите са често срещано състояние във всекидневната ни клинична практика. По статистически данни в САЩ годишно се установяват с уроинфекции между 3,5 и 7 млн. души. В света около 150 млн. души имат това страдание. Отново според статистиката уроинфекциите се нареждат по честота на второ място след белодробните инфекции. Тези числа показват категорично от какво съществено значение както за пациента, така и за лекаря е наличието на такава инфекция, необходимостта от нейната своевременна диагностика и правилно лечение.

Честотата на заболяването е различна в различните възрасти. Уроинфекции, макар и рядко, има и при новородени, като преобладават при момчетата, а предразполагащ фактор е физиологичната фимоза. При децата между 1 и 6 години по-често уроинфекциите се срещат при момичетата –  на първо място като причина е застоят на урината, обикновено поради анатомични особености на урогениталната система. В по-горните възрастови групи, от 16 до 35 години, определено страдат повече жените, като сред причините вече са и половите контакти. Трябва да отбележим, че 30-50% от жените имат през живота си епизод на остър цистит. Реално процентът е доста по-висок, защото не знаем колко от боледуващите не са потърсили медицинска помощ. Високата честота на заболеваемост при жените се обуславя и от факта, че при тях уретрата /пикочният канал/ е по-къса и възходящата инфекция се улеснява, като  може да отиде и до бъбреците.

 

Бременните са по-податливи на уроинфекции, защото плодът притиска уретера и се получава застой в горните пикочни пътища.

 

Във възрастта над 60-65 години отново жените страдат по-често, но и при мъжете има нарастване на заболеваемостта, като на първо място това е свързано с уголемяването на простатната жлеза.

 

Важно е да се постави точна диагноза, лечението да е своевременно и достатъчно като продължителност. Рецидиви се получават, когато не са отстранени на първо място предразполагащите фактори - анатомични особености, камък, който запушва бъбрека и предизвиква инфекцията и т.н. За рецидиви говорим, когато поне три пъти в годината настъпват такива смущения – най-често това се отнася за цистита при жените. Понякога има и реинфекция – това са случаите, когато веднъж е изолиран даден микроорганизъм, а следващия път се установяват още причинители. За съжаление, нерядко се срещаме със занемарени случаи, като основната причина са опитите за самолечение в началото, а после - неизпълненият курс на лечение. Трябва да споменем и за пиелонефрита, който е възпаление на бъбречния паренхим и е по-тежка и тревожна форма на уроинфекция.

 

Симптомите са:

  • болки
  • втрисане;
  • висока температура;
  • често уриниране; 
  • урината мътна; 
  • отпадналост; 
  • главоболие; 
  • гадене;
  • повръщане.

Добре е периодично да се правят контролни прегледи, да се изследва урината, да се търси активно възпалителният процес. Всяко смущение при уринирането – при острия цистит примерно признаците са често уриниране, парене, болка, може да има и капка кръв в края – са сигнал да се потърси помощта на специалиста. За да поставим точната диагноза, златният стандарт изисква микробиологично изследване на урината. Търсят се микроорганизмите - причинители, в какво количество са, а антибиограмата ни сочи подходящите медикаменти за лечението на инфекцията.

 

 

 

Препоръчваме, особено при пациенти с хроничен цистит, след противовъзпалителното средство да се приема билков екстракт, на пазара има голямо изобилие. За тези препарати е характерно, че се понасят много добре от организма. Подходът при приложението на препаратите на природна основа е индивидуален – в зависимост от симптомите, вида на уроинфекцията, от изолираните микроорганизми. Тези препарати може да се приемат успоредно с антибиотика и след това е желателно да продължи употребата им – като вид профилактика на рецидив. Например опитът с „Урокомфорт“ е много добър, ефектът му се дължи на свойството да възпрепятства полепването на микроорганизми върху лигавицата на пикочните пътища, като в същото време подпомага отмиването и елиминирането на бактериите.

 

Коментари