Публикация

Д-р Диана Полендакова: Летните чревни инфекции при децата може да се усложнят

Д-р Диана Полендакова: Летните чревни инфекции при децата може да се усложнят

Д-р Диана Полендакова, педиатър, за симптомите, лечението и превенцията на стомашно-чревните инфекции

 

 

Най-често стомашно-чревните инфекции се предават по фекално-орален път, чрез замърсени ръце, предмети, хранителни продукти, басейни, питейни води, морски води и не е много лесно предпазването от тях, особено при децата. Чревните инфекции се причиняват в по-голямата част от случаите от ентеровируси, протичат сравнително кратко, до няколко дни и не налагат някакво специфично антибиотично лечение.

 

Д-р Полендакова, какво лечение препоръчвате?

 

Важно е да се поддържа добър воден и електролитен баланс в организма, да се поемат достатъчно течности-минерална вода, подсладени чайове, разтвори за перорална рехидратация /това са прахчета, които се разтварят във вода/, както и пробиотични препарати, за да осигурят поддържането на добър баланс в чревната флора. Пробиотичният препарат Лакто 4 VIP е произведен по най-съвременни технологии и съдържа гарантирано количeство живи „добри“ бактерии – 2 млрд. във всяка капсула, които повлияват жизнеността на чревната микрофлора и поддържат имунната система в добра кондиция. Капсулите могат да се приемат цели или съдържанието им да се разтвори във вода, сок или храна. Можете да сложите съдържанието на капсулата в храната на детето. Съдържанието на капсулата няма вкус и мирис.

 

 

Обикновено стомашно-чревните инфекции започват остро, внезапно със следните симптоми:

 

  • общо неразположение и силна отпадналост
  • с или без повишена температура
  • с главоболие
  • понякога с мускулни болки
  • болки в корема
  • диария
  • повръщане
  • като по-често двете оплаквания са съчетани ( диария с повръщане)
  • при децата може по-късно да се появи и обрив по тялото.

 

Как да установят родителите, че може да е настъпило опасно обезводняване?

 

Когато повръщането и диарията са много чести и се задълбочат, когато детето започне да повръща всяка глътка вода, температурата му се повишава, трябва непременно да се потърси лекар. От значение е дали детето е само отпаднало, с едно-две повръщания, или има и многократни изхождания с разстройство. Затова е важно да се подхожда индивидуално. Освен клиничния преглед в тези случаи правим и лабораторни изследвания, които показват дали има отклонения във водно-електролитния баланс и дали трябва да се започнат вливания, преценява се и необходимостта от венозна рехидратация. 

 

Каква храна препоръчвате при такива състояния?

 

След отзвучаване на острата фаза на оплакванията вече се подхожда индивидуално, според възрастта и състоянието на детето към неговото захранване. При стомашно-чревна инфекция хранителният режим задължително е щадящ. Препоръчват се сухари, картофи, ориз, моркови. Но подчертавам, важен е моментът, в който трябва да започне да се дава храната, за да не се получи нов тласък в оплакванията.

 

Колко време и в каква дозировка трябва да продължи приема на пробиотика?

Приемът на Lacto 4 VIP може да продължи 25 -30 дни. Препоръчителната доза за възрастни и деца над 12 години е по 1-2 капсули, 2-3 пъти на ден по време на хранене. За по- малките - по преценка на наблюдаващия лекар според възрастта. Приема на пробиотици, осигурява нормален баланс на чревната микрофлора, което гарантира по-леко преболедуване при характерните за този сезон летни грипове и стомашно-чревни проблеми.


По време и известен период след употреба на антибиотици също задължително препоръчваме пробиотици.


Пробиотичните бактерии допринасят за поддържането на имунната система в добро състояние. Наблюденията ми са, че вече хората са се убедили в ползата от тези продукти, имат впечатления от ефекта им и сами ги търсят.

Коментари

ДОБРЕ, СЪГЛАСНА СЪМ.