Публикация

Ролята на тестостеронa при остеопорозата при мъжете

Как се проявява остеопорозата при мъжете, значението на хормоните, диагностициране, показания и лечение.



Докато остеопорозата най-често се свързва с жените след менопауза, мъжете също са изложени на риск.
Някои фактори, които спомагат са диети, упражнения и предишни медицински състояния. Въпреки това, ниските или намалени нива на тестостерон са най-честата причина за остеопороза при мъжете.

Различия в остеопорозата между мъжете и жените

Когато жените остаряват и влизат менопаузата, те изпитват спад в нивата на естроген. Този спад води до ускорена загуба на трабекуларна кост, пореста кост вътре в твърдата кортикална кост.
При мъжете обаче, остеопорозата води до загуба на костна маса и е свързано с естествено намаляване на производството на хормоните естрадиол (вид естроген) и тестостерон с възрастта. Вместо да губят трабекуларна кост, мъжете страдат от трабекуларно изтъняване. Поради това, мъжете с остеопороза имат забавена загуба на костна маса с по-малки понижения на костната минерална плътност.
Мъжете са средно по-последователно физически активни през целия си живот, отколкото жените, което спомага за предотвратяване на загубата на костна маса. Жените също обикновено живеят по-дълго от мъжете и шансовете за развитие на остеопороза се увеличава с възрастта.


Тестостеронна недостатъчност и остеопороза


Както мъжете остаряват и особено около 70-годишна възраст, тяхната костна плътност намалява. За разлика от жените, мъжете по принцип не минават през периоди или бърза хормонална промяна. Въпреки това, мъжете могат да развият остеопороза в резултат на ниските нива на хормоните в организма, особено при ниски нива на тестостерон.

Дефицит на тестостерон може да бъде причинен от едно или повече от следните:

   - Възраст. Въпреки че намаляването на нивата на хормоните, изпитвани от стареещите мъжете не е толкова голяма, колкото тази, която жените изпитват при менопауза, може да е достатъчно да повлияе значително на костна минерална плътност.

   - Лечение на рака, особено при рак на простатата, може да намали нивата на тестостерон. Ракът на простатата е чувствителен към и се храни от тестостерон, а лечението често включва хормонална терапия.

   - Глюкокортикоиди, използвани за лечение на астма и ревматоиден артрит и често вземане в дългосрочен план, може да намали нивата на тестостерон.

   - Хипогонадизъм. Ако мъжкото тялото не произвежда достатъчно тестостерон, това се нарича хипогонадизъм. Мъжете могат да бъдат родени с това състояние или то може да се развие по-късно в живота, поради нараняване или заболяване.

Първична срещу вторична остеопороза

Има два вида остеопороза: първична и вторична. Първична остеопороза може да бъде резултат от старост (сенилна остеопороза) или неизвестна извън вторична причина (идиопатична остеопороза).

Вторична остеопороза, която включва остеопороза при хора, причинена от ниски нива на  тестостерон, е остеопороза костна загуба в резултат на един или повече вторични причини. Типични причини за вторична остеопороза при мъже включват:

   - Някои лекарства, включително стероиди, имуносупресори и антиконвулсанти
   - Прекомерната консумация на наркотици или алкохол
   - Пушене
   - Хипотиреоидизъм
   - Някои стомашно-чревни заболявания
   - Някои мускулно-скелетни заболявания, включително анкилозиращ спондилит и ревматоиден артрит
   - Обездвижването

Естроген и остеопороза при мъже

Естрогенът е важен за създаване и защита на костната плътност при мъже и жени. Изследванията показват, че недостигът на естроген може да играе роля при мъжете за развиване на остеопороза, както го прави при жените. Липсата на естроген, който присъства при мъжете в малки количества, може да доведе до намалена костна минерална плътност. Понастоящем не е ясно обаче, ако естрогенният мониторинг и/или поддръжка на нивото трябва да играе роля при лечението на остеопороза при мъже.

Диагностициране на остеопороза при мъже

Жените и техните лекари често започват да гледате за признаци на загуба на костна тъкан около менопаузата. Лекарите обикновено потвърждават медицинската и семейна история и оценка на рисковите фактори на пациента, преди да реши да проведе един или серия от тестове.

При мъжете, обаче, тези тестове често се правят само когато вече е настъпило счупване и/или се оплакват от болки в гърба по време на посещението си при лекаря.

Не е известно дали стандартните насоки на световната здравна организация, използвани за диагностика на остеопороза при жени са подходящи за пациенти от мъжки пол. Международно общество за клинична дензитометрия, независима организация, предполага използването на различен набор от насоки.

Мъжете и остеопоротични фактури

Костната фрактура обикновено е първият симптом на остеопороза. Мъжете обикновено страдат от фрактури вследствие на остеопороза по-късно в живота от жените, въпреки че това не означава, че фрактурите не носят значителен риск. Всъщност, мъжете са по-склонни да умират от усложнения вследствие на остеопороза, свързани с фрактура на бедрената кост, отколкото жените. Около 20 000 души си чупят бедрото всяка година. След счупване, 60% от оцелелите мъже имат по-голям шанс да претърпят втора фрактура. Мъжете също са по-податливи на ребрени фрактури поради остеопороза, отколкото жените.

Тъй като остеопорозата не причинява болка, освен ако не настъпи счупване и вероятността мъжете да се подложат на изследвания за остеопороза в средната възраст са много малки, трябва все пак да обърнат внимание на тяхното здраве на костите, особено ако те са изложени на риск от остеопороза. Мъжете, които са преживели загуба на височина по-голяма от 5см или които са информирани, че имат ниски нива на тестостерон често се препоръчва да се подложат на диагностични тестове за остеопороза.

Други показания за остеопороза

За мъжките пациенти над 50, измерване на костната плътност е силно препоръчителна, ако имате някой от следните рискови фактори или индикации за намалена костна минерална плътност:

   - Значително намаление на ръста
   - Спад в хормоналните нива
   - Приемането на лекарства или заболявания, които причиняват загуба на костна маса
   - Семейната история на остеопороза или счупвания

Култивиране на здравословни навици и посещение на лекар редовно са важни стъпки към предотвратяване развитието на остеопороза и получаване на правилната диагноза преди болезнените фрактури.

Лечение на остеопороза при мъже

Лечение на остеопороза често се прави чрез комбинация от промени в начина на живот, включително и с диета и упражнения и медикаменти. Мъжете с остеопороза обаче, могат да обмислят с лекаря си допълнителни опции, включително и тестостерон заместителна терапия.

Тестостеронът-заместителна терапия и костна плътност

Тестостерон заместваща терапия е хормон заместваща терапия за мъже с ниски нива на  тестостерон. Той може да се прилага орално, под формата на инжекция, трансдермално чрез гел или пластир, като сублингвален серум или чрез устройство за имплантиране. Тя се използва за лечение на широк спектър от състояния, причинени или засегнати от нисък тестостерон, включително ниска костна маса, сексуални дисфункции, метаболитни дисфункции.

Мъжете, които избират да се подложи на терапия могат да се наблюдават от своите лекари за подобрение на симптомите и да са прекратили лечението, ако се установи, че няма подобрение, то това се дължи на все още неизвестни ефекти на дългосрочна тестостерон заместителна терапия.

Промени начина на живот за остеопороза

Лечение на остеопороза включва много от същите стъпки, като предотвратяване на остеопороза, включително:

   - Диета и хранене. Пациентите могат да се стремят към правилния прием на калций и витамин D, както и избягване на храни с много натрий, кофеин или протеин, който може да намали абсорбцията на калций.

   - Никотиновата употреба и злоупотреба с алкохол. Спирането на употребата на никотин и намаляване на броя на алкохолните напитки към по-умерено ниво е важна стъпка за запазване здравето на костите.

   - Упражнение. Заниманията във фитнеса ще увеличи здравината на костите и ще  насърчи  добрия баланс, което помага да се избегнат паданията.

   - Редовните прегледи. Редовно планирани срещи с лекар позволяват наблюдение на състоянието и лечението.

Воденето на здравословен начин на живот, включващ здравословно хранене и редовни физически занимания, ще ви спестят болки, ходене по лекари, вземане на лекарства, време и пари.


Коментари