Публикация

Натрупванията около бедрата и ханша са „здравословни”?


Оксфордски учени твърдят, че излишните мазнини в областта на бедрата и ханша имат предпазни функции спрямо сърцето и метаболизма.

Мазнините около бедрата прочистват организма от вредни мастни киселини и съдържат противовъзпалителни агенти, които предпазват артериите от запушване.

Проучването, публикувано в International Journal of Obesity, показва, че увеличената обиколка на бедрата има положителен ефект, но мастните натрупвания около корема са рисков фактор за диабет и кардиологични заболявания.

Натрупванията около бедрата се премахват по-трудно, но това всъщност е добре, защото драстичното отслабване в тази зона повишава отделянето на цитокини, които отключват възпалителните процеси в тялото.

Бавното изгаряне на мазнините в бедрата води до производството на адипонектин (хормон на метаболизма), който предпазва артериите.

Учените смятат, че формата на тялото е важна – ябълковидното тяло носи риск от диабет и сърдечно-съдови проблеми. Данните от изследването ще са полезни при разработването на нови методи за намаляване на болестите, свързани със сърцето и кръвоносната система. 

Коментари