Публикация

Кои са причините за рефлуксната болест

Най-често от гастро-езофагеален рефлукс страдат хората с наднормено тегло и затлъстяване, както и тези, които прекаляват с газирани напитки, алкохол и сладко - обяснява гастроентерологът от БургасМед д-р Мариана Янева


 

Моите наблюдения са, че при пациентите на по-млада възраст не са редки случаите на гастро-езофагеалната рефлуксна болест и синдрома на дразнимото дебело черво. При гастроезофагеалната рефлуксна болест симптомите са връщане на стомашно съдържимо към хранопровода и устната кухина, парене зад гръдната кост.

Като най-чести причини за рефлукс са диафрагмална херния или понижаване на тонуса на долния езофагиален свинктер, при наднормено тегло и затлъстяване, при повишено налягане в коремната кухина и при различни грешки в хранителния режим. Също така причина за рефлукс е обилната консумация на газирани напитки, на алкохол, шоколадови изделия, цитрусови сокове. До този проблем може да доведе и тютюнопушенето. Специално в практиката ми напоследък се срещам с това заболяване при хора със затлъстяване и употребяващи прекомерни количества алкохол.

Като начало препоръчвам общоукрепващите хигиенно-диетични мерки при пациенти с рефлукс – да не се носи стегнато облекло, вечерята да е лека и 3-4 часа преди лягане, и по време на сън горната част на тялото да е на по-високо, за да не се получава връщането на стомашен сок. Също препоръчвам въздържане от лютиви и силно подправени храни, особено вечер.

За известно време може да се опита медикаментозно лечение. Но при неповлияване на симптомите е препоръчителна консултация със специалист и извършване на фиброгастроскопия., за да се уточни причината, както и да се установят евентуално настъпили усложнения, като например възпаление на лигавицата на хранопровода /езофагит/, в по-тежките случаи – баретов хранопровод.

Атипичните симптоми на рефлуксната болест са рефлуксна кашлица, промяна в гласа рефлуксен синуит, рефлуксна бронхиална астма. Затова, когато колегите специалисти по УНГ изключат възпалителен процес, те изпращат пациентите за изследване при нас. Защото оплакванията в гърлото, кашлицата, запушеният нос може да са на базата на гастроезофагеален рефлукс. Най-често те се получават, когато нощем, по време на сън има връщане на стомашно съдържимо към гърлото и устната кухина и това води до хронично възпаление на ларингса, фарингса, синусите. То се дължи на стомашната киселина, която те невинаги усещат по време насън. Двата сигурни метода за установяване на рефлукс са рентгеново изследване на хранопровода и стомаха с контрастно вещество и ендоскопия.

 

* Д-р Мариана Янева е гастроентеролог в МБАЛ и  ДКЦ „БургасМед“, жк. Меден рудник. Работи с пациенти с проблеми в целия спектър на органите от храносмилателната система, както и жлъчно-чернодробни и панкреасни заболявания. Завършила е медицина в МУ - Стара Загора, има специалност вътрешни болести и гастроентерология. Има квалификации от курсове  „Гастроинтестинална ендоскопия, биопсия“ – I ниво, и „Конвенционална ехография на коремни органи“ – I ниво

 

 

 

Коментари