Публикация

Психично болни остават без лекарства за по месец

БЛС смята, че това може да рефлектира върху ефекта от болничното лечение


Психично болни остават без медикаменти (предписвани с протокол) за около месец след изписването им от психиатрични отделения. Това може да рефлектира върху ефекта от болничното лечение, изтъква Българският лекарски съюз в писмо до управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов.

От съсловната организация припомнят, че стационарната психиатрична помощ у нас се финансира не по системата на клиничните пътеки от здравната каса, а от Министерството на здравеопазването.

БЛС посочва, че болните, преминали през стационарно лечение и изписани от отделенията, не получават поддържащо лечение за периода след хоспитализацията. След изписване от отделението болните имат право на контролен преглед. Нямало обаче регламентиран механизъм за издаване на протоколи за медикаменти по време на този преглед или при престоя им в болницата.

Протоколите се издавали от амбулаторните психиатрични служби, където пациентите се насочват с направление. То обаче можело да бъде получено (съгласно действащите правила) след изтичане на 30-дневния срок след хоспитализацията. Въз основа на епикризите личните лекари можели да изписват частично реимбурсираните медикаменти, изтъква съсловната организация.

В тази връзка от Българския лекарски съюз молят да бъдат дадени указания каква процедура да се спазва след изписването на пациентите от психиатрично отделение, с цел да могат да продължат започнатото в стационара лечение.

Пълния текст на писмото може да видите в прикачения файл.







Прикачени файлове

Писмо до НЗОК за медикаментите на психично болните

Коментари