Публикация

Султанка Петрова: Крайно време е да се намали ДДС върху лекарствата

Министър Москов подготвял общи търгове за медикаменти със съседни държави


Една от причините за високите цени на лекарствата у нас е високият ДДС. България е една от малкото държави в ЕС, които поддържат такъв висок данък.

Това заяви в интервю пред в. „24 часа“ депутатът от Патриотичния фронт (ПФ) Султанка Петрова.

Ние от ПФ неведнъж сме поставяли въпроса за намаляване на ДДС за лекарства. Тогава и цените ще паднат, и фармацевтичните фирми ще се върнат на нашия пазар“, отбелязва тя.

Според нея изтеглянето на медикаменти от страната се дължи на това, че нашият пазар е малък, а печалбите за фирмите са ниски.

 „Министър Москов постави ултиматум на фармацевтичните фирми да предложат по-големи отстъпки в цените. А това не им е изгодно. Ето защо министърът предприе една доста интересна и решителна стъпка да убеди колегите си от региона - Гърция, Румъния, Македония, да се направи общ пазар на лекарства, който ще позволи да се купуват по-големи количества на по-ниски цени”, посочи Султанка Петрова.

Според нея идеята за създаване на държавна фирма за лекарства, която да внася дефицитни медикаменти без аналог у нас, трябва добре да се обмисли.

 „Не съм икономист, но за мен е важно всички български граждани да имат достъп до лекарства. Защото дори и тази фирма да заработи и да осигури липсващите лекарства, остават проблемите с цените на медикаментите и с невъзможността на хората си ги купят поради липса на аптеки. Тук е въпросът МЗ да си избистри лекарствената политика. Не може цяла държава да е зависима от една фирма, при положение, че нейното лекарство няма аналог“, категорична е Султанка Петрова.



Коментари