Публикация

Рекорд на финала на августовския „Амбинор къп“ (ВИДЕО)

Цветан Михов спечели 13-ото издание на турнира


Тринайсетото издание на „Амбинор Къп“, което е кръг от Държавния турнир за мъже, завърши с драматичен мач, в който първите двама поставени в схемата буквално се вкопчиха за крайната победа. Състезателят на „Левски“ Цветан Михов, поставен под номер 2, победи водача Габриел Донев (ТК „НСА“) в изключително оспорвана тенис битка. Двубоят на червените кортове  на ТК „Левски“ продължи малко над три часа, през които взискателната публика стана свидетел на истински спортен празник. Крайният резултат – 7:6(3), 4:6, 6:3, е само безцветно статистическо изражение на онова, което се случи в Борисовата градина. 

В началото бързата ръка на младия Габриел не му помогна особено и по-опитният Цветан лесно изравни и поведе със съкрушителна преднина – от 1:0 до 2:5. И когато двете агитки на трибуните усетиха, че сетът скоро ще бъде затворен от левскаря, жилавият и нахъсан представител на Националната спортна академия изравни – 6:6. Това не стана само заради непредизвиканите грешки на Михов, а най-вече благодарение на пробивите на младежа, който направи и няколко блестящи аса.

 Обаче по-опитният му съперник, също притежаващ силен сервис, не се огъна при това неочаквано за него развитие на мача. Нещо повече – всички видяхме, че по време на една от почивките той отвори оранжевата пластмасова ампула на „Амбинор“ и глътна съдържанието й. В същото време по-младият Донев се задоволи само с няколко глътки минерална вода. И след продължителна размяна на тежки сервиси, презаредилият силите си Михов взе сета със 7:6(3).

Оттук насетне двамата състезатели, които достигнаха финала без загубен сет, показаха не само забележителен спортен дух, но и задоволителна тенис класа, която публиката оцени и възнагради със спонтанни аплодисменти. Втората част започна устремно за Михов, но всички, които почувствахме неизбежния му триумф, останахме излъгани. Донев, новата надежда на родния ни тенис, чието успешно развитие в този спорт е повече от видно, не само не се прекърши пред умелите технически отигравания на Михов, но доведе резултата от 0:1, 0:3 и 2:4 до забележителното и победно 6:4.

Сега дойде ред на приятелите и привържениците на студента от НСА да се настроят за победата му през третата част. Но до  окончателен прелом в развитието на мача не се стигна, защото Михов успя да тури точка на тази „канадска борба“ на корта – с крайното 6:3. И с финалната си  победа да заслужи голямата купа на победител и 1000 лв. от наградния фонд на турнира. За много талантливия Габриел Донев остана малката купа и сумата от 500 лв.

Финалистите бяха поздравени и наградени от главния спонсор на турнира д-р Петър Велев, собственик на „Екофарм“, фирмата, която произвежда зареждащия биоактивен комплекс „Амбинор Енерджи“. Енергийната добавка е не само в нова опаковка, но и с обогатено съдържание – освен магнезий, витамин В6 и аргинин аспартат в продукта е прибавен и биотин. „Амбинор Енерджи“ е абсолютно безвреден и се препоръчва както при физическа и психическа умора, така и при повишено умствено натоварване и липса на концентрация.

Току-що завършилият „Амбинор Къп“  бе първото есенно издание на традиционния турнир, който в последните 12 години се провежда през пролетта. Той привлече 53 участници от всички тенис клубовете на страната. След пресявките продължиха участието си Ивайло Трайков (TK „Черно море Елит“, Вн), Том Гангов (TK „Авеню“, Бс), Даниел Шопов (TK „Дема“, Сф), Мартин Илиев (TK „Барс“, В. Търново), Йоан Гърбачков (TK „Локомотив“, Пд), Илиян Дробенов (TK „Дема“, Сф), Ивайло Керемедчиев (TK „Дема“, Сф) и Димитър Смилов (TK „Академик 83“, Пд).

 Първият съперник на топ поставения Габриел Донев бе И. Дробенов. Жребият противопостави втория в схемата Цветан Михов на съотборника му от „Левски“ Т. Бачев. Във втория кръг осмият в схемата Марсел Радев (TK „Черно море Елит“, Вн) се изправи срещу Ив. Трайков. А бившият национал Илия Кушев (TK „Левски“, Сф), който тази година ще навърши 35 години, с лекота преодоля Ив. Керемедчиев. Петият поставен Алекс Мартински (TK „НСА“) игра с преминалия през квалификациите Илиев.

На полуфинала левскарят Илия Кушев след мач, който продължи два часа и половина, загуби от  Габриел Донев, но според Димитър Войнов, главен организатор на турнира, ако не се бе появила силната болка в кръста на Илия, опитният тенисист би могъл да стигне и до финала на турнира. Но този път се задоволи с почетното трето място. Също на трето място се класира и Мартин Димитров (TK „Железничар 1996“, Пд), който загуби от Цветан Михов в другия полуфинал.
Главен съдия  бе отново Милена Коцева, а като съдия на стола за финала седна Румен Василев, който има международна категория. 

Вторият за тази година „Амбинор Къп“ бе проведен при отлична организация и спортсменски дух. Следващото издание на турнира ще бъде през април 2017 г., когато по традиция ще се даде старт на тенис състезанията на открито у нас.   

Коментари