Публикация

20 хил. онкоболни могат да останат без лечение

Иска се отнемане на лиценза на Центъра по интегративна медицина в София


Здравната администрация у нас е предприела действия за закриване на единствения център в България за лечение на онкоболни в последен стадий и на такива, при които нито един от конвенционалните методи не помага, информира в. „Труд“.

Според статистиката за около 20 хил. неизлечими случаи годишно единствен шанс за живот е модерният метод на т.нар. инсулин-потенцирана терапия, който се прилага само в Центъра по интегративна медицина в София.
Пациентите сами си заплащат терапията и тя няма финансиране от здравната каса.

Хората подават жалби, че им се отнема правото на живот, коментира пред всекидневника д-р Христо Дамянов, онколог и съуправител на центъра. По думите му, след като е бил направен некомпетентен медицински одит и само частично е била иззета документация, е била поискана заповед за отнемане на лиценз. Причината – желанието на ръководството за публично и прозрачно отразяване на одита, последвано от репресивни действия от инспектиращите.

„Тези твърдения остават недоказани“, заявяват от агенция „Медицински одит“.

„Какво да правим, ако бъде прекъснато единственото лечение, което ни помага?“ Вместо отговор получаваме омерзително бюрократични текстове от разни чиновници с (…) ампутирана професионална и човешка съвест“, категорични са пациентите обаче.

Коментари