Публикация

Заседналият начин на живот убива

Доказаха го австралийски учени


Хората, които спят до късно и прекарват по-голямата част от деня в седене са в по-голяма степен застрашени от преждевременна смърт, отколкото онези, които пушат и пийват повече. Екип от австралийски учени провели изследване, в което включили  230 000 души на възраст над 45 години.  Като взели предвид вредните им навици, като тютюнопушене, прекаляване с алкохола, нездравословно хранене, заседнал начин на живот и спане повече от 9 часа на нощ те направили изводи.

Близо  30% от изследваните имали по един или два от тези вредни навици. 16 години по-късно почти 16 000 души, включени в изследването, починали. Данните показали, че хората, които не са физически активни, били близо два пъти по-застрашени от смърт от тези, които спортували по 150 минути седмично. Освен това комбинацията от заседналия начин на живот и прекаленото спане имала също толкова силна връзка със смъртността, колкото комбинацията между тютюнопушенето и прекалената употреба на алкохол.

Източник: jivotatdnes.bg

Коментари

Милен  Цветанов
30 авг 2016 16:45

Ако не убива бързо, то поне почти всички болести /като изключим генетичния фактор/ са от прекомерно седене. Пред компютъра в работата, после в колата/градския транспорт/, на дивана, леглото или компютъра у дома - огромен брой хора особено в градовете водят такъв живот. Много от тях твърдят, че не им остава време, което си е замаскиране на истината, че ги мързи.... Като включим яденето само по 1 или 2 пъти на ден/ обикновено последното е късно вечерта, характеризира се с плюскане до пръсване/ плюс стреса и негативните емоции, които се пренебрегват и от лекарите вкл. , те също влияят на организма... После хората се чудят, когато като гръм от ясно небе им се появи някакъв лек или сериозен здравословен проблем! Природата ни е създала да се движим, а не да кибичим! Движението, баланса в храненето, хубавите хора и емоции е разковничето!